StoryEditor

Rutte: Pred BiH je još puno posla do otvaranja pregovora, ali spremni smo pomoći

Piše desk  /  23.01.2024., 13:35h

Premijer Nizozemske Mark Rutte izjavio je danas u Sarajevu da treba iskreno reći da je pred Bosnom i Hercegovinom još puno posla do ispunjenja svih uslova i da bh. političari moraju ostvariti napredak po pitanju 14 prioriteta prije otvaranja pregovora u članstvu.

Rutte je poslije sastanka koji je, kao dio delegacije Europske unije u kojoj su još predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijeri Hrvatske Andrej Plenković, održao s Vijećem ministara BiH rekao da će u procesu pristupanja EU zemlje kandidati uvijek morati ispunjavati sve uslove posebno kad je u pitanju vladavina prava.

- Podržavamo europske ambicije BiH i u zajedničkom interesu nam je da postane članica EU kao jedinstvena i nezavisna država. Nizozemska, EK i druge europske zemlje su vrlo zainteresovane da pomognu što dokazujemo i ovom posjetom - naveo je Rutte.

Istaknuo je kako njegova zemlja i BiH imaju jake veze i zajedničku prošlost s jednom tamnom stranicom koja je stvorila trajne veze, te da je to prošlost na koju ćemo se nastaviti zajednički osvrtati.

Rutte je poručio da Nizozemska osjeća snažnu povezanost sa zapadnim Balkanom, a posebno s BiH kojoj žele pomagati da bude sigurna, stabilna i prosperitetna.

Dodao je da na tome rade kao dio misije EUFOR-a i Vijeća za implementaciju mira, te finansirajući razvoj demokratije i vladavine prava u BiH.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 04:42