StoryEditor
moskva

Ruskoj novinarki koja je držala transparent u programu uživo prijeti zatvor zbog novog, prošlomjesečnog "incidenta"

Piše Hina  /  11.08.2022., 12:11h

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova optužena je u srijedu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci zbog čega može biti kažnjena zatvorskom kaznom do 10 godina, objavio je njen odvjetnik na Telegramu.

Optužbe se odnose na prosvjed prošlog mjeseca na obali rijeke Moskve, nasuprot Kremlju, kada je podigla antiratni plakat i objavila fotografije na svom Telegram kanalu.

Ovsjanikova, rođena u Ukrajini, postala je poznata u ožujku nakon što je za vrijeme emitiranja vijesti uživo upala u studio na ruskoj državnoj televiziji, gdje je u to vrijeme bila zaposlena, s antiratnim plakatom.

Zbog protivljenja ruskoj ofenzivi u Ukrajini, Ovsjanikova je već nekoliko puta bila uhićena i kažnjena.

Ranije u srijedu je objavila da su savezni istražitelji na silu upali u njenu kuću oko 6:00 sati ujutro kako bi izvršili pretres, prije nego što su je odveli kako bi se protiv nje podigla optužnica.

Isti dan je nezavisni list Novaja Gazeta kažnjen s 350.000 rublji (5.700 američkih dolara) zbog “zloupotrebe slobode medija”.

“List je kažnjen zbog reportaže iz Hersona, ukrajinskog grada pod ruskom kontrolom. Nakon objavljivanja teksta u ožujku, Novaja Gazeta je sklonila reportažu sa svoje internetske stranice na zahtjev ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora”, rekla je glasnogovornica lista Nadežda Prusenkova.

Novaja Gazeta, dodala je Prusenkova, namjerava uložiti žalbu.

Glavni urednik lista Dimitrij Muratov je za svoju borbu za slobodu izražavanja nagrađen 2021. godine Nobelovom nagradom za mir.

Nakon više upozorenja Roskomnadzora, list je obustavio svoje aktivnosti u Rusiji.

Dnevnik.ba

25. rujan 2022 09:49