StoryEditor
vojna skupina

Ruski vrhovni sud proglasio Azovski bataljun terorističkom skupinom

Piše hina  /  02.08.2022., 14:27h

Ruski vrhovni sud u utorak je prozvao ukrajinski Azovski bataljun terorističkom skupinom, prenosi Reutersov svjedok iz sudnice.

Azovski bataljun, grupacija s krajnje desnim i ultranacionalističkim korijenima, dugo je bila jedna od najistaknutijih vojnih skupina u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine, piše Reuters. Rusija se dugo pozivala na taj bataljun u svojim tvrdnjama da Ukrajinom vladaju "fašisti". Ruska državna propaganda usporedila je azovce s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta. 

Baza bataljuna ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u svibnju, nakon gotovo tri mjeseca opsade. 

Dužnosnici takozvane Donjecke Narodne Republike, proruskog entiteta koji svojata Mariupolj, u svibnju su objavili da će zarobljenim ukrajinskim borcima biti izrečena smrtna kazna, prema zakonima te samoproglašene republike. 

Sama Rusija ne provodi smrtnu kaznu, no nakon izbacivanja iz Vijeća Europe u veljači bivši ruski predsjednik, a danas zamjenik predsjedatelja Vijeća sigurnosti Dmitri Medvedev, rekao je kako je to dobra prilika za povratak te kazne. 

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 20:57