StoryEditor
potvrdio ministar

Ruski vojnik predao sebe i svoj tenk za 10.000 dolara i priliku za ukrajinsko državljanstvo: "Nije vidio smisao rata"

Piše desk  /  28.03.2022., 07:14h
Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Viktor Andrusiv rekao je da je Misha telefonom kontaktirao ukrajinsku nacionalnu policiju i dogovorio mjesto za sastanak.

Ruski vojnik predao je sebe i svoj tenk ukrajinskim vojnicima za nagradu od 10.000 dolara i priliku za ukrajinsko državljanstvo. Misha, jedan od navodnih ratnih zločinaca Vladimira Putina, predao se u glavnom borbenom tenku T-72B3 nakon što su njegova druga dva člana postrojbe pobjegla, a njegov zapovjednik mu je zaprijetio da će ga upucati, piše Daily Mail. 

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Viktor Andrusiv rekao je da je Misha telefonom kontaktirao ukrajinsku nacionalnu policiju i dogovorio mjesto za sastanak.

"Za nekoliko tjedana u Nacionalnoj policiji identificirali su telefone koje koriste Rusi", rekao je i dodao da na te brojeve redovito šalju SMS poruke kako mogu predati sebe i opremu.

"Prije nekoliko dana nazvao nas je Misha. Podatke o njemu predali smo ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi. Nije vidio smisao rata", kazao je ukrajinski ministar i dodao: "Misha je rekao da hrane gotovo da i nije ostalo te da je rusko vojno upravljanje kaotično i da ga praktički nema. Rusi odustaju!".

Ukrajinska vojska odabrala je mjesto gdje će se vojnik predati i upotrijebila je dron s kamerom kako bi se uvjerila da nije riječ o zasjedi. Specijalci su tada zadržali Mishu, koji je ležao licem prema podu s podignutom rukom dok se predavao.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova dodao je da će ruski vojnik ostatak rata provesti kao zarobljenik u 'udobnim uvjetima s TV-om, telefonom, kuhinjom i tušem'.

Inače, ukrajinski proizvođač oružja 'Ukroboronprom' ranije je ponudio milijun dolara za hvatanje ruskih zrakoplova. Rečeno je da se ponuda odnosi i na ruske trupe koje žele promijeniti stranu. "Pilotima Ruske Federacije spremnim za sudjelovanje u programu jamčimo izdavanje državljanstva slobodne zemlje", izvijestio je Ukroboronprom. Dodao je da će dati 500.000 dolara za svaki borbeni helikopter zaplijenjen od Rusa koji bi se još mogao koristiti, prenosi Vecernji.hr.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:09