StoryEditor
rat u ukrajini

Ruski vojni budžet za iduću godinu u odnosu na 2023. predviđa povećanje od 68 posto

Piše D  /  23.10.2023., 10:12h

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi dnevni izvještaj o rusko-ukrajinskom ratu u kojem tvrdi da potrošnja ruske vlade postaje sve više usmjerena na financiranje agresije na Ukrajinu.

"Državni predloženi budžet za 2024. predviđa povećanje od približno 68 posto u planiranoj potrošnji za obranu u usporedbi s onom dodijeljenom za 2023., to stavlja potrošnju za obranu za 2024. na oko šest posto BDP-a", navodi se u izvještaju.

Nasuprot tome, rashodi za obrazovanje i zdravstvo bit će isti kao 2023. godine, što predstavlja stvarno smanjenje potrošnje zbog inflacije.

Britanci smatraju da će biti potrebno dodijeliti više troškova za financiranje plaćanja i troškova zdravstvene zaštite za sve veći broj ranjenih vojnika i obitelji poginulih u Ukrajini.

"Više od polovice vojnika koji su teže ranjeni i zahtijevaju duži medicinski tretman izgubili su udove, pri čemu je svaki peti vojnik zahtijevao amputaciju gornjih udova, izjavio je zamjenik ministra rada Alexei Vovchenko 17. listopada 2023. godine", stoji u izvještaju.

Ističu da će ranjeni vojnici gotovo sigurno trebati doživotnu zdravstvenu njegu.

"Konzistentno povećana vojna potrošnja vrlo će vjerojatno pridonijeti inflatornim pritiscima unutar Rusije", navodi se.

Nastavak povećanja vojne potrošnje natjerao bi ruske vlasti da donose teške odluke o tome kako financirati rat, što bi vjerovatno povećalo pritisak na ruske kompanije.

"Međutim, svako buduće veće smanjenje vojnih izdataka vjerojatno bi uklonilo sve važniji pokretač ruske ekonomske aktivnosti suočene sa sankcijama", navodi se u izvještaju.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 13:22