StoryEditor
ukrajinski napad

Ruski vojni blogeri bijesni: "Ono što se dogodilo u Makiivki je užasno, netko mora odgovarati"

Piše desk  /  03.01.2023., 10:03h

Rusko ministarstvo obrane je u jučerašnjem priopćenju priznalo da su deseci ruskih vojnika ubijeni u ukrajinskom napadu na zgradu u okupiranom gradu Makiivki. Ukrajinski dužnosnici su još ranije objavili da je 400 ruskih vojnika poginulo u napadu na zgradu u kojoj su bili smješteni ruski vojnici.

Neprovjerene snimke objavljene na društvenim mrežama sugeriraju da je zgrada, koja je nekoć bila škola, gotovo sravnjena sa zemljom. Ruski vojni blogeri su bijesno reagirali na novi neuspjeh ruskih oružanih snaga, pri čemu su bijes uglavnom usmjerili na vojno vodstvo. "Ono što se dogodilo u Makiivki je užasno", napisao je Archangel Spetsnaz Z, ruski vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na Telegramu. 

"Potrebna je precizna interna analiza"

"Tko je došao na ideju da velik broj ljudi smjesti u jednu zgradu, gdje i budala razumije da će čak i ako gađaju topništvom biti puno ranjenih ili mrtvih?", upitao je. Optužio je zapovjednike da "nisu mogli manje mariti" za streljivo koje je bilo neadekvatno skladišteno. 

Igor Girkin, bivši zapovjednik proruskih trupa u istočnoj Ukrajini, je kazao da su stotine vojnika ubijene ili ranjene u napadu. O incidentu su se oglasili i ruski političari, a član ruskog Senata Grigorij Karasin pozvao je na provedbu "precizne interne analize", piše Sky News. 

"Odgovorni trebaju kazneno odgovarati"

Sergej Mironov, bivši predsjednik Senata, ruskog gornjeg doma, zatražio je kaznenu odgovornost za dužnosnike koji su "dopustili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi" i "članove vlasti koji nisu osigurali odgovarajuću razinu sigurnosti".

Andrej Medvedev, potpredsjednik moskovske Gradske dume i prokremaljski novinar, rekao je da vlasti moraju više cijeniti živote Rusa. "Ili će svaka osoba biti od najveće vrijednosti, a onda glupe gubitke osoblja treba kažnjavati kao izdaju domovine, ili je zemlji kraj", napisao je Medvedev na Telegramu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:07