StoryEditor
Anatolij Antonov

Ruski veleposlanik: "Što američki vojni dron radi tisućama kilometara daleko od SAD-a?"

Piše desk  /  15.03.2023., 09:56h

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov je u razgovoru za rusku režimsku agenciju TASS komentirao jučerašnji incident nad Crnim morem te ga usporedio s hipotetskom situacijom u kojoj bi Rusija poslala svoje vojne dronove uz obale SAD-a.

"Zabrinuti smo zbog neprihvatljive aktivnosti američke vojske u neposrednoj blizini naših granica. Itekako smo svjesni svrhe za koje se koriste takve izviđačke i udarne besposadne letjelice", rekao je Antonov.

"Što rade tisuće kilometara od SAD-a? Odgovor je očit - prikupljaju obavještajne podatke, koje u konačnici koristi kijevski režim kako bi napao naše oružane snage i naš teritorij", ustvrdio je ambasador države koja je prije godinu dana započela invaziju na Ukrajinu, suverenu članicu Ujedinjenih nacija.

"Postavimo si retoričko pitanje: Da se, naprimjer, ruski vojni dron pojavio kod New Yorka ili San Francisca, kakva bi bila reakcija američkog ratnog zrakoplovstva i mornarice? Siguran sam da bi akcija američke vojske bila beskompromisna te da ne bi dozvolili prodor u svoj zračni ili pomorski prostor", rekao je Antonov pa dodao: "Pretpostavljamo da će se SAD suzdržati od daljnjih špekulacija u medijskom prostoru i da će prestati letjeti blizu ruskih granica."

Podsjetimo, jučer je došlo do bliskog kontakta ruskog lovca Su-27 i američkog vojnog drona MQ-9 Reaper. Pentagon je ustvrdio da se radilo o "rutinskom letu", a Rusija je incident nazvala "provokacijom".

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:45