StoryEditor
Anatolij Antonov

Ruski veleposlanik: "Naoružavanje Kijeva moglo bi dovesti do izravnog sukoba Rusije i SAD-a"

Piše desk  /  09.04.2022., 17:50h
Mjesec i po nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SAD u intervjuu za Newsweek kazao je zašto je Rusija pokrenula ono što oni nazivaju "specijalnom vojnom operacijom".

Antonov je detaljno opisao zahtjeve koji bi, ako budu ispunjeni, mogli okončati sukob. Antonov kaže da ukrajinski režim nije spreman zaustaviti genocid.

Opskrba oružjem

- Specijalna operacija u Ukrajini rezultat je nespremnosti kijevskog režima da zaustavi genocid nad Rusima ispunjavanjem svojih obaveza prema međunarodnim partnerima. Očita je i želja država članica NATO-a da iskoriste teritorij susjedne države za uspostavljanje uporišta u borbi protiv Rusije - rekao je Antonov.

On je u razgovoru za američki Newsweek ocijenio da su zapadne zemlje izravno uključene u događaje u Ukrajini jer i dalje opskrbljuju Kijev oružjem i na taj način ga potiču na daljnje sukobe.

Ponovio stav

Ruski veleposlanik istaknuo je da su takvi postupci opasni i provokativni jer su, kako je naveo, usmjereni protiv Rusije. Istaknuo je da bi to moglo dovesti do izravnog vojnog sukoba između SAD-a i Rusije.

Antonov je ponovio stav Moskve da su “svi konvoji na teritoriju Ukrajine s oružjem i vojnom opremom koji su pristigli sa Zapada legitimni vojni cilj ruskih oružanih snaga”.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:07