StoryEditor
harkovska oblast

Ruski tenkovi se pokušali sakriti u vrtovima kuća. Nisu uspjeli, ukrajinski dronovi su ih digli u zrak

Piše desk  /  24.05.2022., 15:06h

Službena statistika Ukrajine pokazuje da je Vladimir Putin izgubio više od 1200 tenkova, 204 aviona i 13 čamaca

Objavljena je videosnimka dramatičnog trenutka kada su ruski tenkovi uništeni nakon što su uočeni kako se skrivaju u vrtovima iza kuća. Napad se dogodio u selu Zirkuni u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkovske oblasti nakon što su ukrajinske bespilotne letjelice zamijetile tenkove, piše The Sun.

Snimka prikazuje tenkove kako se voze uokolo, mahnito tražeći mjesto gdje bi se mogli sakriti dok ruske snage pokušavaju ponovno zauzeti izgubljene položaje u tom području.

Jedan od tenkova može se vidjeti kako se vraća u stambeno dvorište, nadajući se da će stabla prikriti njegov položaj. Međutim, vrt nije uspio osigurati sklonište, a tenkovi su ubrzo završili u plamenu nakon napada ukrajinskih boraca.

Snimka se pojavila prošli tjedan, a prikazuje uništeni ruski tenk nakon što su pale tri ukrajinske granate. Snimke drona prikazuju tri manje eksplozije praćene megaeksplozijom koja je ostavila tenk u rasulu u blizini Harkova.

Još jedna snimka prikazuje trenutak kada je ukrajinski tenk uništio rusko vozilo. Izgorjeli tenkovi snimljeni su razasuti po krajoliku, uz tijela Putinovih vojnika ostavljenih na bojnom polju. Ukrajinski vojnici također su tijekom vikenda uspjeli dići u zrak ruski lanser vakuumskih bombi. Snimka je otkrila trenutak kada se smrtonosno oružje zapalilo nakon velike eksplozije koja je stvorila oblak crnog dima.

Borbe su nastavljene u Ruskim Tyshky, Cherkasy Tyshky i Pytomnyk i selu Zirkuni. Rusija je zračnim napadima i topništvom gađala desetke ciljeva u istočnoj Ukrajini dok su kopnene snage pokušavale opkoliti grad u Donbasu, Sijerodonjeck, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Kijev je otkrio svoje najveće vojne gubitke u ratu, rekavši da je 87 ljudi ubijeno prošlog tjedna kada su ruske snage napale vojarnu u kojoj su bili smješteni vojnici u bazi za obuku na sjeveru. U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske žrtve vjerojatno nadmašile one u devetogodišnjem sukobu u Afganistanu.

Ministarstvo obrane navodi u priopćenju: "U prva tri mjeseca svoje 'specijalne vojne operacije', Rusija je vjerojatno pretrpjela sličan broj mrtvih kao i Sovjetski Savez tijekom svog devetogodišnjeg rata u Afganistanu. Kombinacija loše taktike na niskoj razini, ograničenog zračnog pokrivanja, nedostatka fleksibilnosti i zapovjednog pristupa koji je spreman pojačati neuspjehe i ponoviti pogreške dovela je do ove visoke stope žrtava, koja nastavlja rasti u ofenzivi na Donbas."

Ukrajina je ranije tvrdila da je Putinov krvavi rat koštao života gotovo 30.000 vojnika. Službena statistika Ukrajine pokazuje da je ruski predsjednik također izgubio više od 1200 tenkova, 204 aviona i 13 čamaca.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:24