StoryEditor
trening kamp

Ruski specijalci u Srbiji obučavaju plaćenike; mnogi od njih završit će na ruskoj strani na ukrajinskom bojištu

Piše desk  /  12.03.2022., 10:02h
U Srbiji je u petak počela višednevna obuka budućih plaćenika. Ruski specijalci već dulje vrijeme, a u posljednje vrijeme su ti tečajevi znatno intenzivirani, u okviru organizacije EBSSA (European Bodyguard & Security Service Association) koja pruža usluge osiguranja, usluge tjelohranitelja i edukacije budućih vojnika-plaćenika., provode regrutiranja novih potencijalnih plaćenika, od kojih će mnogi završiti na ukrajinskom ratištu i to u okviru postrojbi Wagner, tj. ruske plaćeničke formacije - Lige (kako je novo ime tih postrojbi) koja je ostavila krvavi trag od Ukrajine, Sirije, Libije, do Sudana, Malija, Srednjoafričke Republike i drugih afričkih država.

Cijene obuke koja se uglavnom provodi u kampovima na teritoriju Srbije kreću se, ovisno o tečaju, od 720 do 2500 eura, koliko prema neslužbenim informacija budući plaćenici trenutačno zarađuju na području Ukrajine pod kontrolom ruskih pobunjenika.

Do kraja godine u Srbiji se planira organizirati čak 20-ak tečajeva, a manji dio u Jordanu i Meksiku. Obuka podrazumijeva uporabu različitih vrsta oružja, taktičke vještine, ponašanje u borbi, pripremu za gerilsku borbu, ali s naglaskom na metode ruskih specijalaca i ruske tajne službe. Među predavačima ima najviše i bivših ruskih specijalaca.

Sama organizacija EBSSA osnovana je 2014. godine u Italiji, sjedište joj je u Srbiji, a ima svoje podružnice u Libanonu, Kazahstanu, Meksiku, Indiji i Španjolskoj. Pozive za sudjelovanje u treninzima, nakon kojih će polaznici biti u potpunosti opremljeni za ratovanje, objavljuju i na svojoj Facebook stranici, na kojima se mogu pronaći fotografije i snimke s dosadašnjih treninga.

Među postrojbama ruske plaćeničke kompanije Wagner i dosad je bilo više Srba - procjenjuje se kako se na ratištima u istočnoj Ukrajini bori njih 300-tinjak, a pojedini mediji pisali su o nekoliko najistaknutijih Davoru Savičiću, koji je ratovao u istočnoj Ukrajini (Donbas), a prije toga je bio pripadnik paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan i ostavio je krvavi trag u BiH i kasnije na Kosovu u okviru zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija.

U okviru Wagnera, nakon što je sudjelovao na ruskoj strani u ratu u Ukrajini 2014. u Siriji je 2017., poginuo je i Srbin Dimitrije  Saša Jojić, a Bratislav Živković , samodeklarirani pripadnik četničkog pokreta, je također tvrdio kako je sudjelovao u borbama u Ukrajini 2014. na ruskoj strani s brojnim 'dobrovoljcima' iz Srbije, zbog čega je u Srbiji  bio pod istragom.

Neki od srpskih plaćenika su i osuđeni u Srbiji - izrečeno je tridesetak blagih presuda za sudjelovanje u inozemnim ratovima, od kojih se samo jedna odnosi na sudjelovanje u formacijama Wagnera, prenosi Direktno.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:06