StoryEditor
Andrej Kartapolov

Ruski političar prijeti napadom na najslabiju kariku NATO-a

Piše desk  /  17.07.2023., 12:44h

Andrej Kartapolov, predsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta, zaprijetio je da bi Moskva mogla iskoristiti plaćenike Wagnera za invaziju na uski pojas zemlje između Poljske i Litve.

Kartapolov, koji je i rezervni general-pukovnik, izjavio je da je skupina Wagner - trenutno stacionirana u Bjelorusiji - spremna za napad na prevlaku Suwalki u roku od nekoliko sati.

Ovaj pojas zemlje dug oko 96 kilometara nalazi se na teritoriju NATO-a i jedini je kopneni put do tri bivše sovjetske baltičke republike - Litve, Latvije i Estonije - prema zapadu.

Kada bi Rusija izvršila invaziju na ovu prevlaku, to bi joj omogućilo kopnenu vezu između baltičke eksklave Kalinjingrada i savezničke države Bjelorusije.

"Naše snage spremne su to napraviti u roku od par sati"

"Jasno je da je Wagner otišao u Bjelorusiju da obuči bjeloruske oružane snage", izjavio je Kartapolov za rusku državnu televiziju pa dodao: "Postoji prevlaka Suwalki. Ako bi došlo do nekog incidenta, ta bi nam prevlaka jako trebala."

"Naše udarne snage, bazirane s Wagnerovim snagama u Bjelorusiji, spremne su preuzeti ovu prevlaku u roku od nekoliko sati", dodao je.

Prevlaka Suwalki mogla bi biti prva točka kontakta između ruskih i NATO-ovih snaga, a zapadni vojni planeri upozoravaju da bi to vjerojatno bio jedan od prvih ciljeva Moskve kada bi odlučila eskalirati rat u sukob sa Zapadom.

Jedan od osnovnih principa NATO-a je da bi svaki napad na teritorij njegove članice trebao izazvati odgovor ostatka saveza - ali nije jasno bi li vođe odlučili biti praktički uvučeni u Treći svjetski rat zbog slabo naseljene prevlake.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:32