StoryEditor
drugo viđenje

Ruski obavještajac: Nastavak američke podrše Ukrajini stvorit će ‘drugi Vijetnam‘

Piše fena  /  07.12.2023., 15:39h

Šef ruske vanjske obavještajne službe poručio je u četvrtak Sjedinjenim Državama da će podrška Zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam" koji će proganjati Washington u godinama koje dolaze.

Ruski predsjednik Vladimir Putin početkom prošle godine poslao je vojsku u Ukrajinu, izazivajući rat u kome su ubijene ili ranjene stotine tisuća ljudi, i doveo do najveće konfrontacije između Rusije i Zapada u posljednjih šest desetljeća.

Zapad je Ukrajini pružio više od 246 milijardi dolara pomoći i oružja, ali ukrajinska kontraofenziva nije uspjela i Rusija zadržava kontrolu nad nešto manje od petine ukrajinske teritorije.

- Ukrajina će se pretvoriti u “crnu rupu” koja apsorbira sve više resursa i ljudi - piše Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), u članku u internim novinama SVR-a naslovljenom kao “Obavještajna operativa".

- U konačnici, SAD riskiraju stvaranje “drugog Vijetnama” za sebe, i svaka nova američka administracija morat će pokušati da se nosi s tim – napisao je on.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi direktna konfrontacija NATO-a i Rusije mogla izazvati Treći svjetski rat i više puta je isključio slanje američkih vojnika u Ukrajinu.

Vijetnamski rat zapravo je bio sukob Istoka i Zapada tijekom Hladnog rata u kome su se Sjedinjene Države borile skupa sa snagama Južnog Vijetnama protiv Sjevera koga su podržavale komunističke sile Kina i Sovjetski Savez.

Rat, u kome je ubijeno nekoliko milijuna, završio je 1975. pobjedom Sjevernog Vijetnama i sramotnim porazom Sjedinjenih Država, koje su izgubile više od 58.000 svojih boraca i pokrenule snažan antiratni pokret u zemlji.

Biden je u srijedu apelirao na republikance za novom infuzijom vojne pomoći Ukrajini.

- Ukoliko Putin osvoji Ukrajinu, neće stati na tome - rekao je Biden, predviđajući da će Putin nastaviti da napada saveznice iz NATO-a.

- Imat ćemo nešto što ne tražimo i što danas nemamo: američke vojnike koji se bore protiv ruskih vojnika - dodao je potom Biden, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 03:38