StoryEditor
obraćanje zelenskog:

"Ruski narode, kako je to moguće? Zajedno smo se borili protiv černobilske katastofe..."

Piše desk  /  04.03.2022., 12:43h
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenim je mrežama objavio novo videoobraćanje u kojem je reagirao na situaciju s nuklearnom elektranom Zaporižje.

Najveća europska nuklearna postaja zapaljena je nakon granatiranja i smatra se da je trenutno pod ruskom kontrolom. Ukrajinci su noćas objavili da je nuklearku granatirala ruska vojska, dok su danas Rusi iznijeli tvrdnju da su nuklearku zapravo gađali Ukrajinci. 

Zelenski je u novom obraćanju rekao kako je iza Ukrajine noć koja je mogla zaustaviti tijek povijesti Ukrajine i Europe te da je ruski napad na nuklearku mogao izazvati uništenje koje se može usporediti sa šest Černobila. Napad na nuklearku nazvao je dosad neviđenim činom terora.

Rekao je i da je jedini način da se jamči da Rusija neće bombardirati nuklearnu infrastrukturu uspostaviti zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Zapadni čelnici oklijevaju to napraviti, a Boris Johnson upozorio je da bi to značilo pristanak na to da zapadne sile ruše ruske zrakoplove.

Zelenski je također u novom videu apelirao na Ruse da nastave prosvjedovati protiv invazije koja je ušla u drugi tjedan.

"Ruski narode, želim vam se obratiti, kako je to moguće? Uostalom, zajedno smo se borili 1986. protiv černobilske katastrofe", rekao je.

Rekao je da su ruski tenkisti noćas u Zaporižji dobro znali što gađaju. Kazao je i da su svjetski čelnici ostali šokirani viješću o nuklearki. Tvrdi i da Moskva namjerno gađa ukrajinsku infrastrukturu i stambena područja u napadima na Mariupolj, Herson, Harkiv i Černihiv.

Ukrajinski čelnik ustvrdio je da je do sada u sukobu ubijeno 9200 ruskih vojnika. To je puno više od 498 koliko službeno navodi Rusija. 

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 05:31