StoryEditor
rat u ukrajini

Ruski ministar obrane prisustvovao vojnoj obuci na 500. dan invazije na Ukrajinu

Piše hina  /  08.07.2023., 16:11h

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je na 500. dan ruske invazije na Ukrajinu prisustvovao obuci novih borbenih jedinica, rekli su dužnosnici u subotu.

"Šef ruske vojske je pregledao pripreme i provedbu vježbi vožnje i gađanja posada tenkova T-90", objavilo je ministarstvo na svom kanalu komunikacijske platforme Telegram. Ministar je inspekciju proveo na poligonu na jugu Rusije.

Novi vojnici s ograničenim ugovorima prolaze 38 dana dugu obuku radi pripreme za aktivnu službu, a riječ je o mješovitim vježbama s različitim granama vojske, uključujući mehanizirane streljačke, oklopne i topničke jedinice.

Rusija je, otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022., pretrpjela nekoliko poraza nakon prvotnih teritorijalnih dobitaka. Kremlj je na to reagirao djelomičnom mobilizacijom prošle jeseni.

Iako su ruske snage uglavnom u obrani, naročito na jugu Ukrajine, Moskva je dosad poricala da namjerava nastaviti s mobilizacijom te tvrdi da su nedavno unovačeni vojnici, koji su ugovorom vezani za ministarstvo obrane, dovoljni za potrebe na bojišnici.

Šojgu je bio kritiziran zbog načina na koji je vodio rat. Obustavljena pobuna plaćeničke skupine Wagner prošlog je mjeseca bila izravno usmjerena protiv ruskog vojnog vrha.

Wagnerov šef Evgenij Prigožin, koji je godinama profitirao zbog ugovornog sustava u vojsci, odjednom se počeo žaliti na korupciju, nepotizam i nesposobnost. Šojgu, koji je tijekom kratkog ustanka nestao s vidika, nakon pobune je povećao svoju prisutnost u medijima.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 02:33