StoryEditor
ubojstvo u Sankt-Peterburgu

Ruski mediji: "Ovo je djevojka koja je ubila Putinovog propagandista"

Piše desk  /  03.04.2023., 08:07h

Ruske snage sigurnosti tragaju za Darjom Trepovom, stanovnicom Sankt-Peterburga, zbog sumnje da je ubila propagandista Vladlena Tatarskog, objavili su ruski mediji Interfax i Fontanka.

Darja Trepova, rođena 1997., osumnjičena je za ubojstvo Tatarskog i trenutno je u bijegu. Prema anonimnim izvorima na koje se pozivaju mediji, istražitelji vjeruju da je Trepova u kafić donijela kutiju s bistom Tatarskog u kojoj se nalazila eksplozivna naprava.

"Privodili su je na prosvjedima"

"Ona je otprije poznata policiji, jer su je priveli na pacifističkom prosvjedu 24. veljače prošle godine", piše Fontanka. Tada joj je određen pritvor od 10 dana, dok je njen suprug zbog nošenja transparenta pritvoren na devet dana. I njemu se sada izgubio trag, prenosi Index.

Fontanka je također objavila fotografije koje je dao jedan od sudionika sastanka na kojima se vidi mlada žena za koju se vjeruje da je dala kipić Tatarskom.

Na aplikaciji Telegram pojavile su se snimke na kojim se vidi kako mu osoba predaje kipić u kafiću, ali još uvijek nije službeno potvrđeno je li u njemu zaista bio eksploziv.

Policija je obavila pretragu stana u Puškinu, gradskoj četvrti u Sankt-Peterburgu, ali tamo nisu pronašli djevojku za kojom se traga. Snage sigurnosti iz stana su izvele njenu majku, piše ruski portal.

"Rekli su joj da ne može unijeti paket, ipak ga je unijela"

Jedan od svjedoka je za Fontanku ispričao što se događalo uoči eksplozije. "Ona mu je dala kip, on se zahvalio. Sjela je oko tri metra dalje, nakon 5 minuta se sve dogodilo. Stradali su oni koji su sjedili u prvim redovima", rekao je. U eksploziji je ozlijeđeno 16 osoba.

Novinar koji je bio na događaju s Vladlenom Tatarskim, Marat Arnis, za Fontanku je rekao da su gosti tribine, zbog sigurnosnih razloga, nakon ulaska u kafić morali skinuti jakne. Neki gosti su negodovali, ali ipak su svi skinuli kapute i jakne.

Zaštitar na ulazu je primijetio kutiju u kojoj se nalazio kip i zabranio djevojci da ju unese, rekao je novinar.

“Djevojka koja je donijela kip sjedila je malo dalje od mene, a na početku nam je rekla da je nisu pustili na ulazu jer su mislili da je u paketu bomba. Upravo je to rekla. Ali ona je Vladlena zamolila za dopuštenje: 'Dopustite, ja ću ga ipak unijeti'. A Vladlen joj je rekao: 'Unesi, ali isto ćemo ga provjeriti'. To su bile njegove riječi, to je sigurno", rekao je novinar.

Djevojka je na tribini Tatarskom rekla da ima poklon za njega, nakon čega je iznijela kutiju u kojoj se nalazila pozlaćena bista koja nije sličila Tatarskom, rekli su svjedoci. Nakon što mu je predala bistu i razmijenila s njim nekoliko rečenica, djevojka je krenula prema svom mjestu. Nakon što ju je Tatarski pozvao da sjedne pored njega, Trepova je odgovorila da je sramežljiva, ali na kraju je ipak sjela, rekao je drugi svjedok za Fontanku.

Pratilo ga više od pola milijuna ljudi

Kafić u kojem je Tatarski ubijen ranije je bio u vlasništvu osnivača zloglasne ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenija Prigožina. Ruskog blogera je na aplikaciji Telegram pratilo više od pola milijuna ljudi. Iako je podržavao rusku invaziju Ukrajine, kritizirao je neke aspekte ruskog rata.

Cyber Front Z, skupina koja se naziva "ruskom informacijskom vojskom" na Telegramu, objavila je kako je unajmila kafić u Sankt-Peterburgu za jučerašnji događaj. "Dogodio se teroristički napad. Poduzeli smo određene sigurnosne mjere, ali nažalost nisu bile dovoljne", objavili su nakon eksplozije.

Tatarski se priključio ruskim separatističkim snagama još 2014., kad su zauzele dijelove regija Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine. Rođen je u Makijivki u Donjecku. Prema vlastitim riječima, priključio se pobunjenicima u Donjecku nakon što su ga oslobodili iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog oružane pljačke banke. 

Donjeck je, podsjetimo, jedna od četiri ukrajinske regije čiju aneksiju je ruski predsjednik Putin proglasio prošle godine. Kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem veljače prošle godine, Tatarski se vratio u bitku te komentirao rat na društvenim mrežama i u ruskim državnim medijima. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 02:12