StoryEditor
krajem prošle godine

Ruski general na televiziji objašnjava kako zauzeti baltičke zemlje i Švedsku

Piše desk  /  17.03.2022., 13:47h
Ruska javna televizija je krajem prošle godine emitirala emisiju u kojoj je gostovao bivši visoki časnik ruske vojske i objašnjavao kako zauzeti baltičke zemlje i dio Švedske.

Emisija je emitirana lani, ali ovih dana na ovaj je video podsjetio Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinske vlade, prenosi britanski Sun.

"Šizofrenici planiraju napasti Švedsku i baltičke zemlje. Očito im je zbog sankcija nestalo pilula", kaže Gerašenko na Telegramu gdje je objavio video. Doduše, valja naglasiti da je riječ o starijoj snimci.

Baltičke zemlje, Estonija, Latvija i Litva, članice su NATO saveza. Švedska je neutralna, ali je posljednjih godina, iz straha od Rusije, značajno povećala svoje vojne kapacitete.

Scenarij ruskog zauzimanja na TV kanalu Rossiya 1 iznio je pukovnik Igor Korotčenko, bivši član ruskog Glavnog stožera i zrakoplovstva, a trenutno pričuvni časnik, piše Sun.

image

Plan za Švedsku i Baltik

SCREENSHOT -

"Ovako bi scenarij zauzimanja baltičkih zemalja mogao izgledati", rekao je Korotčenko i onda pokazivao po iscrtanoj mapi.

Kaže da NATO ne bi ništa vidio

Karta je, prenosi The Sun, bila na engleskom jeziku. Korotčenko govori prvo o masivnom radio-elektronskom napadu koji bi oslijepio NATO radare.

Onda je pojasnio kako bi se ruske snage iskrcale na švedski otok Gotland da bi potom avioni donijeli i sustav S400.

"Oni su već dostavljeni, a nitko još ništa ne vidi. Zapad se čudi: Zašto ništa ne vidimo? Što nam se dogodilo s radarima", potencijalni događaj zamišlja Korotčenko.

Zatim bi se, kaže, proglasila zona zabrane leta na velikom području, a cijelo bi Baltičko more, dodaje, bilo pod ruskom kontrolom. Snage Zapada koje su tamo bi se, kaže, predale. Scenarij završava tako da baltičke zemlje priznaju vlast Moskve, a Švedska obeća neutralnost i rusko pravo na Gotland od 99 godina.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 07:12