StoryEditor
kratkotrajna pobuna

Ruski FSB obustavio kazneni postupak protiv Wagnera zbog pobune

Piše hina  /  27.06.2023., 12:20h

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) odustala je od optužnice protiv plaćeničke skupine Wagner zbog kratkotrajne oružane pobune tijekom vikenda, objavile su u utorak ruske novinske agencije

Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su "sudionici prestali s djelima izravno usmjerenim na počinjenje zločina".

Kremlj je rekao da se borce koji su sudjelovali u pobuni neće kazneno goniti i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza.

RIA je također objavila, citirajući ministarstvo obrane, da Wagner priprema predaju teškog naoružanja ministarstvu.

Borci skupine Wagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.

Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "osigurati pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:03