StoryEditor

Ruski dužnosnik priznao: "Eksplodirao nam je mali nuklearni reaktor..."

Piše D  /  12.08.2019., 03:08h

- Institut radi s malim izvorima energije koje koriste radioaktivne materijale, uključujući radioizotopne materijale. Oni rade za Ministarstvo obrane i civilnu upotrebu, rekao je Vjačeslav Solovjev, znanstveni direktor Instituta u video snimci koju je prikazala lokalna TV.

- Poginuli muškarci koji će danas biti pokopani bili su nacionalni heroji i elita Ruskog saveznog nuklearnog centra, rekao je direktor instituta Valentin Kostjukov, na snimci koja je objavljena na portalu Sarova, strogo čuvanoga grada koji radi na nuklearnom istraživanju i nalazi se 400 kilometara istočno od Moskve.

Vijest o tome da je "eksplodirao mali nuklearni reaktor" prenosi i NY Times pozivajući se također na izjave Vjačeslava Solovjeva, ali i dodaje kako američki dužnosnici smatraju da je ekspodirao prototip rakete koju NATO vodi po oznakom SSC-X-9 Skyfall.

To je krstareći projektil kojim se hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdeći kako može dosegnuti sve točke na Zemlji jer ga dijelom pogoni mali nuklearni reaktor.

Tijekom obraćanja ruskoj javnosti 1. ožujka 2018. godine Putin je rekao da raketa ima "neograničen" domet i da se u zraku može nalaziti onoliko koliko je to potrebno, javili su ruski mediji.

Podsjetimo, ruske vlasti su do sada objavile malo pojedinosti o nesreći koja se dogodila u oblasti Arhangelsk u blizini Arktičkog kruga.

Rusija se oglasila u subotu, nakon dva dana šutnje, te priznala da je eksplozija u četvrtak u bazi za lansiranje projektila na Dalekom sjeveru imala nuklearno obilježje i povisila broj žrtava sa dvije na pet smrtno stradalih.

U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće. U priopćenju Rosatoma na koje se pozvalo nekoliko ruskih medija, precizira se da se nesreća dogodila na pomorskoj platformi i da je tijekom eksplozije nekoliko djelatnika odbačeno u more.

Ruska vojska i glasnogovornik regionalnog guvernera su izjavili u četvrtak da "nema radioaktivnog zagađenja", ali gradska uprava Severodvinska, grada s 190.000 stanovnika udaljenog 30-ak kilometara od baze, navela je na svojoj web stranici da je izmjereno "kratkotrajno povišenje radioaktivnosti", prenosi Jutarnji list.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:48