StoryEditor
ključne borbe

Ruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku iz Donbasa

Piše desk  /  30.05.2022., 08:12h

Ruska vojska nastavlja žestoku ofenzivu na istoku Ukrajine te unatoč otporu, sve više napreduje.

Nakon zauzimanja gradića Limana, stežu obruč i oko preostalih branitelja Sjeverodonecka - posljednjeg velikog uporišta Ukrajinaca u Luhanskoj oblasti.

Grad je potpuno okružen, a ruska vojska pokušava opkoliti elitne ukrajinske snage, uništiti ih i zauzeti cijelu Luhansku i Donecku regiju. Ukrajinski predsjednik prvi put od početka ruske invazije, napustio je Kijev, kako bi obišao vojnike na istočnoj bojišnici, prenosi HRT.

"Oslobođenje" Donbasa "bezuvjetni je prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i time nagovijestio sužene ciljeve ruske agresije na Ukrajinu.

Inače, jučer je prvi put od početka invazije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napustio Kijev kako bi posjetio drugi po veličini grad - Harkiv. 

- Situacija je iznimno komplicirana. Pogotovo u Donbasu i određenim područjima Harkivske oblasti. Ključne borbe vode se i dalje za Sjeverodoneck, Lisičansk, Bahmut, Popasnu i druge gradove gdje je neprijatelj usredotočen na ofenzivu. Ali naša se obrana drži, koliko god ondje neopisivo teško bilo, naglasio je Zelenski.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:14