StoryEditor

Ruske sigurnosne službe nadzirale svaki korak Putinovog kritičara koji je otrovan

Piše D  /  08.09.2020., 07:09h

"Nema razloga da se Rusija optužuje za trovanje istaknutog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog", priopćio je Kremlj nakon što je postalo izvjesno da će trovanje rezultirati uvođenjem novih sankcija Rusiji.

Navaljni je, prema izvještavanju novinara CNN-a Matthewa Chancea, godinama bio pod nadzorom ruskih sigurnosnih službi prije nego što je završio otrovan u berlinskoj bolnici, gdje se probudio iz kome.

Ruski novinar s kojim je Chance razgovarao tvrdi da je razlog za tajno praćenje bio da se saznaju informacije o tome tko financira Alekseja Navaljnog, što je trebalo poslužiti za njegovu diskreditaciju.

CNN izvještava da su sigurnosne službe motrile Navaljnija tijekom odmora, u hotelima i restoranima, napominjući da je jedan od motiva bio i to da diskreditiraju njegovu kampanju protiv korupcije.

Aleksej Navaljni, oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, smješten je u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu dok se vraćao u Rusiju. Potom je, dok je bio u komi, transportiran u Berlin.

Njemačka vlada službeno je potvrdila da je ruski oporbenjak otrovan nervnim otrovom novičok.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:35