StoryEditor
odesa

Ruska raketa udarila samo 500 metara od Zelenskog i grčkog premijera

Piše desk  /  07.03.2024., 11:08h

Ruska raketa eksplodirala je samo 500 metara od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa tijekom njihovog posjeta Odesi u srijedu, prenosi u četvrtak CNN pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

Konvoj s čelnicima osjetio je udar, a njegovi članovi vidjeli su dim od eksplozije, tvrde izvori. U napadu je ubijeno petero ljudi, a još nekoliko ih je ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za američki medij.

Zelenski često odlazi u riskantne posjete na prvim linijama borbe te je ugostio desetke svjetskih čelnika u Ukrajini u više od dvije godine rata s Rusijom.

Napad u srijedu predstavljao je dosad najveću prijetnju za njegov život, a blizina eksplozije Micotakisu, premijeru NATO članice, naglašava opasnosti takvih posjeta i potencijalne posljedice sukoba na širu svjetsku sigurnosnu situaciju, piše CNN. Posjet grčkog premijera nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosti.

„Vidjeli smo današnji udar. Vidimo s kim se nosimo, nije ih briga gdje napadaju. Znam da danas ima žrtava, ne znam još sve detalje, ali znam da ima poginulih i ozlijeđenih”, rekao je Zelenski nakon napada.

Micotakis je kazao kako je napad „najbolji, najjasniji podsjetnik da se ovdje vodi pravi rat”.

„Rat se ovdje vodi svaki dan i ne utječe samo na frontu i na vojnike, nego i na naše nedužne sugrađane”, dodao je.

On i Zelenski u srijedu su obišli tu luku na jugu Ukrajine, ključnu za izvoz žitarica preko Crnog mora, a ukrajinski predsjednik je upoznao šefa grčke vlade s naporima koji se poduzimaju kako bi se “obnovila i osnažila ta ukrajinska pomorska ruta”, prenijela je agencija France Presse.

Tom rutom je do kraja sporazuma o žitu s Rusijom u srpnju 2023. izvezeno 28 milijuna tona ukrajinskih žitarica. Rusija je izašla iz tog sporazuma zbog otežanog izvoza svojih vlastitih poljoprivrednih proizvoda uslijed birokratskih prepreka zapada.

Ukrajina je u kolovozu te godine jednostrano otvorila drugu izvoznu rutu usprkos prijetnjama Rusije mjerama odmazde prema ukrajinskim brodovima koji uplovljavaju i isplovljavaju iz ukrajinskih luka.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:38