StoryEditor
marija zaharova

Rusiji se ne sviđa kandidatski status BiH za EU: "Ekspanzionističkom Zapadu je zadatak geopolitičko osvajanje ove regije"

Piše desk  /  23.12.2022., 10:13h

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova komentirala je odluku Europskog vijeća da dodijeli kandidatski status BiH te je to ocijenila kao namjeru Bruxellesa da geopolitički osvoji regiju.

Između ostalog, Zaharova je pojasnila kako su ovakve odluke institucionalizacija neokolonijalne politike te na neki način poručila kako se Rusiji ne sviđa dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH.

"U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno je da je prilikom donošenja ove odluke u prvi plan je stavljen zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regije, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se ovdje vodi godinama. Riječ je o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji", poručila je Zaharova.

Također, naglasila je kako ovakve riječi nisu pretjerivanje.

"Ovo nije pretjerivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ove regije. 'Fokusne' države ne učestvuju u izradi briselskih odluka. Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se 'automatski' pridruže svim vanjskopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama", ističe ruska dužnosnica.

Na kraju, Zaharova je naglasila kako će Rusija nastaviti s provođenjem dosadašnje politike kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

"Ističemo naš principijelni interes za jačanjem raznovrsnih partnerstava s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, njenim entitetima i narodima. Potvrđujemo našu privrženost zaštiti temeljnih principa Dejtonskog sporazuma kao osnove za osiguranje mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Namjeravamo nastaviti s radom u cilju oslobađanja suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine od zastarjelog režima vanjskog protektorata, o čemu redovno dajemo odgovarajuća objašnjenja", zaključila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:50