StoryEditor
odriješito

Rusija zbog BiH kritizirala Njemačku: Za sve probleme krivite RS, postoji prezir i nepoštovanje nezavisne BiH, konstitutivnih naroda i Daytona

Piše Desk  /  18.11.2021., 15:26h
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova komentirala je stavove koje je podijelio ministar vanjskih poslovao Njemačke Heiko Maas o aktualnoj situaciji u BiH.

Zaharova je navela kako je iznenađujuće da Maas kategorički, iako uopće ne zalazi u prethodne okolnosti, Maas cijelu odgovornost za unutarnju političku krizu unutar BiH pripisuje RS-u.

"Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopće ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni njemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Dakle, u ime Berlina, kao jednog od ključnih međunarodnih sudionika u mirovnom procesu u BiH, krivci su samovoljno imenovani. Već se čuju gromoglasne prijetnje uvođenjem različitih jednostranih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene BiH, koji zakonitim političkim metodama štite ustavna prava zahvaćena vanjskim voluntarizmom koji sve više podsjeća na kolonijalnu politiku", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila kako je paradoksalno da implementaciju Daytonskog sporazuma Maas svodi samo na jačanje administrativne vertikale i ulogu, kako smatra Rusija, nelegitimnog visokog predstavnika.

"Osnova daytonskih temelja - ravnopravnost tri naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) i dva entiteta (Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske) - potpuno je zaboravljena, kao da to uopće nije bitno. Štoviše, ponovo se čuju instrukcije kako upravo narodi BiH trebaju provoditi reforme u svojoj domovini, u svojoj kući, da bi Njemačka i njeni istomišljenici ostanu zadovoljni", poručila je Marija Zaharova.

Ona je naglasila kako je Rusija uvjerena da ovakav pristup nanosi štetu državi.

"Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne Bosne i Hercegovine i njenih konstitutivnih naroda, Daytonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i suradnje. Takva linija Berlina, s obzirom na to da je riječ o njegovim službenim predstavnicima, može samo uništiti dugoročne pozitivne pomake u BiH, stvoriti nove probleme i linije podjela, produbiti kontradikcije unutar BiH. Sumnjamo da to može doprinijeti jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Još jednom pozivamo naše partnere da napuste sebičnu agendu i vrate se praksi konstruktivne multilateralne suradnje", zaključila je Marija Zaharova.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:03