Article_Top_970x250

Rusija: Vrijeme je da se BiH oslobodi protektorata

nakon kontroverzne odluke ustavnog suda bih

Rusija: Vrijeme je da se BiH oslobodi protektorata

velj 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Veleposlanstvu Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprinijeti ni jačanju međusobnog razumijevanja, vladavini zakona niti održivom gospodarskom razvoju.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH priopćilo je povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH da zastupa stav da je vrijeme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumjesnog vanjskog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz Veleposlanstva Ruske Federacije ističu da razvoj unutarpolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost.

- Ne možemo ne primijetiti da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procijenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povrijeđena. Uvjereni smo da se to ne smije zanemariti - ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i suradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa - ističe se u priopćenju, prenosi Srna.

U Veleposlanstvu Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprinijeti ni jačanju međusobnog razumijevanja, vladavini zakona niti održivom gospodarskom razvoju.

- U tom kontekstu posebnu pozornost zaslužuje tema vanjskog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudaca u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda - naglašava se u priopćenju.

Iz ruskog Veleposlanstva ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od vanjskog protektorata.

Veleposlanstvo Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu sa dejtonskim principima ravnopravnosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

- Smatramo da takav postupak u trenutnim uvjetima predstavlja najbolji način izlaza iz aktualne situacije i izbjegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana - upozorava se u priopćenju.

Upravni odbor PIK-a izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudaca, navedeno je u jučerašnjoj izjavi PIK-a koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIK-a su dodali da su odluke ovog suda konačne i obvezujuće, te da su nadležni organi obvezni da ih sprovode.

Dnevnik.ba