StoryEditor
Smirivanje situacije?

Rusija vraća dio snaga u baze u područjima blizu Ukrajine

Piše Hina  /  15.02.2022., 11:09h
Dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća se u baze nakon završetka vježbi, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane, što je potez koji bi mogao smanjiti napetosti između Moskve i Zapada.

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu.

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Ruska tržišta pozitivno su reagirala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim nastojanjima da izvuče sigurnosna jamstva od Zapada.

Reakcija valute na te riječi pokazala je da jedna fraza može biti dovoljna da se rubalj snažno pomakne u oba smjera, rekao je Dmitri Polevoj, voditelj ulaganja pri Locko Invest.

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj zajamče da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Bruxelles za sada to odbijaju.

Njemački kancelar Olaf Sholz doputovao je u utorak u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:38