StoryEditor
poslali upozorenje

Rusija uočila američke nuklearne pripreme na poligonu u Nevadi

Piše hina  /  10.10.2023., 16:27h

Rusija je uočila pripreme Sjedinjenih Država za nuklearne pokusa na postrojenjima u Nevadi, no Moskva neće ponovno pristupiti takvim testiranjima ako to ne učini Washington, rekao je u utorak zamjenik ruskog šefa diplomacije.

Sergej Rjabkov takvu je izjavu dao u vrijeme dok ruska Duma (donji dom parlamenta) hitno razmatra opciju povlačenja ratifikacije povijesnog sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja.

“Indicije upućuju na to da se odvija ili su se odvijali do nedavno (pripremni) radovi na poligonu za testiranje u Nevadi”, citira ruska novinska agencija TASS Rjabkova.

“Ako provedu takvo testiranje, tada ćemo aktivirati opciju koju je iznio predsjednik Ruske Federacije, a ta je da ćemo biti primorani učiniti što i oni. Tada govorimo o posve novoj situaciji, no odgovornost za to hoće li se takva situacija dogoditi ili ne, leži na Washingtonu“, rekao je Rjabkov.

Ruski zastupnici dobili su u ponedjeljak deset dana da prouče i pronađu najbolji način na koji Moskva može povući ratifikaciju Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) pošto je predsjednik Vladimir Putin govorio o mogućnosti nastavka takvih testiranja.

Putin je u četvrtak rekao da Moskva može razmisliti o povlačenju ratifikacije CTBT-a kako bi se uskladila sa Sjedinjenim Državama koje su taj dokument potpisale, ali ga nisu ratificirale.

Putinov komentar zapadni vojni stručnjaci i analitičari tumače kao signal da Rusija, koja ima najveći nuklearni vojni arsenal na svijetu, razmatra mogućnost ponovnog nuklearnog testiranja u vrijeme kada je Zapad na strani Ukrajine s kojom je Rusija zaratila.

Rjabkov je rekao da se Rusija osjeća kao da nema drugog izbora nego pratiti politiku Washingtona glede nuklearnog testiranja i dodao je da rusko ministarstvo vanjskih poslova priprema nacrt za povlačenje ratifikacije.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 13:03