StoryEditor
loši diplomatski podnosi

Rusija: "U Estoniji vlada totalna rusofobija, uništili su sve odnose s nama"

Piše hina  /  23.01.2023., 14:05h

Rusija je jučer objavila da je snizila razinu diplomatskih odnosa s Estonijom, članicom NATO-a, optužujući je za "totalnu rusofobiju", a Tallinn je odgovorio istom mjerom i naredio ruskom veleposlaniku da napusti zemlju.

Tri baltičke države Estonija, Litva i Latvija su među članicama NATO-a koje snažno zagovaraju slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini kao ključnu vojnu pomoć u otporu ruskoj invaziji.  

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je estonskom veleposlaniku naredilo da napusti zemlju u veljači te će nadalje obje zemlje diplomatski biti zastupljene s otpravnicima poslova.

Estonija: Rusija planira velike napade

Estonija je uzvratila jednakom mjerom kazavši ruskom veleposlaniku da napusti Tallinn 7. veljače, rekao je šef diplomacije Urmas Reinsalu.

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu jer Rusija planira velike napade i pozivamo druge zemlje da povećaju pomoć Ukrajini", izjavio je Reinsalu.

Estonija se pridružila drugim zapadnim zemljama prošlog tjedna u slanju oružja Ukrajini.

Zaharova: Estonski režim dobio što je i zaslužio

Moskva je svoju odluku o protjerivanju veleposlanika Estonije objasnila kao odgovor na odluku estonske vlade da smanji broj ruskih diplomata u Tallinnu.

"Zadnjih godina estonsko vodstvo namjerno je uništavalo cjelokupan spektar odnosa s Rusijom. Službeni Tallinn uzrokovao je svojom državnom politikom totalnu rusofobiju", tvrdi Moskva.

"Estonski režim dobio je što je i zaslužio", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.  

Estonija je 11. siječnja pozvala Rusiju da smanji broj svojih diplomata u Tallinnu na osam ljudi, što odgovara broju estonskih diplomata u Moskvi.

Nakon što je Ukrajina optužila ruske vojne snage za ubojstva civila u gradu Buči u travnju je susjedna Litva protjerala ruskog diplomata i snizila diplomatsku razinu na otpravnika poslova.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 03:14