StoryEditor
novo s ratišta

Rusija: Tijekom noći smo ubili 600 ukrajinskih vojnika; Lukašenko: Ukrajina provocira Rusiju

Piše desk/hina  /  05.05.2022., 11:36h
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je danas za AP da njegova zemlja "čini sve kako bi zaustavila rat" i da Ukrajina provocira Rusiju.

Rusija: Ubili smo 600 ukrajinskih boraca

Rusija je jutros priopćila da je njezino topništvo preko noći pogodilo više ukrajinskih položaja i uporišta, ubivši 600 boraca.

Reuters javlja da je ministarstvo obrane također reklo da su njegove rakete uništile zrakoplovnu opremu na aerodromu Kanatovo u ukrajinskoj središnjoj Kirovogradskoj regiji i veliko skladište streljiva u južnom gradu Mikolajvu.

Rusija: Ukrajina je granatirala dva naša sela

"Ukrajina je granatirala ruska belgorodska sela Žuravlevku i Nehotejevku. Nije bilo žrtava", rekao je guverner te regije Vjačeslav Gladkov, prenosi ruska novinska agencija RIA citirajući njegove riječi s Telegrama.

"U Nehotejevki su uništene kuća i garaža. Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava. Granatiranje se nastavlja", dodao je.

Regija Belgorod graniči s Ukrajinom, sjeverno od Harkiva.

Ukrajina: Rusko granatiranje na istoku zemlje se nastavlja

Najmanje 25 osoba ranjeno je tijekom ruskog granatiranja tijekom noći u području Kramatorska u Donjecku, izjavio je čelnik regionalne vojne uprave.

Pavlo Kirilenko rekao je da je u napadu u srijedu navečer oštećeno devet domova, škola i dijelovi civilne infrastrukture. "Masovno granatiranje" zabilježeno je "duž cijele crte bojišnice", a daljnja šteta potvrđena je u gradu Časiv Jaru.

U Avdiivki su uništene najmanje tri kuće, a srušeni su dalekovodi. "Periodično granatiranje Marinke se nastavlja - neprijatelj koristi zapaljivu patronu", rekao je Kirilenko. "Rusi još uvijek pokušavaju posijati paniku u Donjecku, ali nemaju šanse."

Lukašenko: Ukrajina provocira Rusiju

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je danas za AP da njegova zemlja "čini sve kako bi zaustavila rat" i da Ukrajina provocira Rusiju.

"Mi kategorički ne prihvaćamo nikakav rat. Radimo sve da ne dođe do rata. Iskreno, pregovori između Ukrajine i Rusije su započeli zahvaljujući meni", rekao je Lukašenko.

"No zašto Ukrajina, na čijem se teritoriju odvija rat i gdje ljudi ginu, nije zainteresirana za te pregovore?", dodao je.

Podsjetimo, Rusija je rasporedila svoje vojne snage na teritoriju Bjelorusije pod izlikom vojnih vježbi, a zatim ih 24. veljače poslala u Ukrajinu. Lukašenko je javno podržao rusku "specijalnu vojnu operaciju" te je početkom ožujka na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kazao da je Ukrajina planirala napasti Bjelorusiju i da je Moskva to spriječila.

Rekao je da je Putinu donio kartu na kojoj je pokazao odakle je trebao krenuti navodni napad Ukrajine, ali nije predstavio nikakve druge dokaze koji bi potkrijepili tu njegovu tvrdnju.

Bjeloruska vojska je početkom ovog tjedna najavila izvanredne vježbe, što je izazvalo zabrinutost u Ukrajini. Međutim, Lukašenko je danas kazao za AP da te vježbe ne predstavljaju nikome prijetnju.

"Ne prijetimo nikome i ne mislimo nikome prijetiti. Štoviše, ni ne možemo to napraviti jer znamo tko je na suprotnoj stani. Nije nam u interesu potaknuti bilo kakav sukob ovdje na Zapadu. Tako da Zapad može mirno spavati", rekao je bjeloruski predsjednik.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:32