StoryEditor
tvrdnja ohr-a

Rusija suspendirala financiranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Piše desk  /  19.04.2022., 10:09h
Ruska Federacija je informirala Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da suspendira svoje sudjelovanje u financiranju OHR-a, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz te institucije.

Iz Veleposlanstva Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentirati.

“Financijska pitanja ne bismo željeli komentirati jer su to pitanja unutarnje strukture OHR-a”, rekli su iz ruskog veleposlanstva.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo financiranje osiguravaju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), te da proračunska godina OHR-a traje od 1. srpnja tekuće do 30. lipnja sljedeće godine.

Proračun OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

“Pregled doprinosa pojedinih zemalja u proračunu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto”, navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

“U srpnju 2021. godine Ruska Federacija najavila je da više neće sudjelovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, rečeno je iz OHR-a.

S druge strane, iz Veleposlanstva Rusije u BiH rekli su da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, “ne postoji mehanizam za suspendiranje njihovog sudjelovanja u poslovanju ove institucije”.

Osvrnuli su se i na Christiana Schmidta, kojeg, podsjetimo, predstavnici iz Republike Srpske ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

“Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne sudjelujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna razmotriti mogućnost obnavljanja suradnje s gospodinom Schmidtom ako on bude dobio neophodnu suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju”, rekli su za Nezavisne novine iz Veleposlanstva Rusije u BiH.

Inače, upitan je li  Rusija i dalje članica Vijeća za provođenje mira, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy nedavno je rekao da Rusija više ne sudjeluje na sastancima veleposlanika i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila napustiti PIC”, istaknuo je Murphy tijekom nedavnog posjeta Banjaluci.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:03