StoryEditor
NOVI DEKRET

Rusija stavila Hrvatsku na listu neprijateljskih država

Piše desk  /  22.07.2022., 10:46h

Vjeruje se da ovim činom Rusija želi dodatno naglasiti kojim državama u EU posebno zamjera njihove političke odluke

Rusija je dodala Hrvatsku, kao i Grčku, Dansku, Sloveniju i Slovačku na popis neprijateljskih stranih država. Dekret je potpisao Mihail Mišustin, priopćila je u petak tiskovna služba ruske vlade, a prenosi Interfax.com, nezavisna ruska novinska agencija.

Na listi neprijateljskih država Rusije od ožujka se nalazi i Europska Unija, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Savezne Države Mikronezije, Novi Zeland, Singapur i Tajvan. Sjedinjene Američke Države i Češka na listi se nalaze još od ožujka 2021.

Još u lipnju 2018. ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je ovlastio vladu da uvede protumjere protiv zemalja za koje se utvrdi da su sudjelovale u "neprijateljskim" akcijama protiv Rusije. Navedene protumjere uključivale su ograničenja uvoza i izvoza, suspenziju ili prekid međunarodne suradnje ili privatizaciju državne imovine. Rani nacrti popisa uključivali su čak deset zemalja, ali na konačnoj listi koja je izašla u ožujku 2021. bile su samo dvije države: Sjedinjene Države i Češka.

Nakon invazije na Ukrajinu broj država koje su se našli na popisu znatno se proširio, a posljednjim dekretom kao neprijateljska država specificirana je i Hrvatska, premda je praktički kao članica EU na listi još od ožujka.

Vjeruje se da ovim činom Rusija želi dodatno naglasiti kojim državama u EU posebno zamjera njihove političke odluke.

Dužnici iz zemalja koji su se našli na popisu neprijateljskih zemlja morali su otvoriti poseban bankovni račun u ruskoj banci za primanje isplata u ruskoj valuti, rubljima, umjesto u nekoj drugoj međunarodnoj valuti. Osim toga, svi novi korporativni poslovi između ruskih tvrtki i subjekata u zemljama s popisa neprijateljskih zemalja morali su potražiti odobrenje vladine komisije.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 23:18