StoryEditor
rat u ukrajini

Rusija srušila 13 ukrajinskih dronava kod Moskve i Krima

Piše hina  /  10.08.2023., 09:42h

Rusija je jutros objavila da je srušila 13 ukrajinskih dronova u pokušaju napada na poluotok Krim te na rusku prijestolnicu Moskvu. Rusko ministarstvo obrane reklo je da je dva drona srušila njihova protuzračna obrana kod Sevastopolja, mornaričke baze na poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala 2014.

Ministarstvo dodaje da je još devet dronova zaglavljeno i palo je u Crno more. Dva su drona srušena iznad ruske prijestolnice Moskve, tvrdi nadalje ministarstvo te navodi da je prvi srušen iznad regije Kaluga, a drugi iznad otmjenog okruga Odincovo.

"Današnji pokušaji režima u Kijevu da izvede terorističke napade bespilotnim letjelicama spriječeni su", navodi ministarstvo i dodaje da nema žrtava. Napadi bespilotnim letjelicama duboko u ruskom teritoriju učestali su otkako je jedan dron bio uništen iznad Kremlja početkom svibnja.

Ukrajinci ne napadaju samo letećim dronovima nego i pomorskim

Civilna područja u glavnom gradu Rusije zatim su bila pogođena kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt bila je dvaput meta u tri dana početkom kolovoza. Zadnjih dana ukrajinski brodovi na daljinsko upravljanje, a njih se također naziva dronovima, napali su ruski tanker s gorivom u mornaričkoj bazi u ruskoj luci Novorosijsk na Crnom moru.

Ukrajina nikada ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, no njezini dužnosnici javno izražavaju zadovoljstvo zbog takvih uspjeha. Američki dnevnik The New York Times izvijestio je u svibnju da američke obavještajne agencije vjeruju kako iza napada dronovima na Kremlj stoje ukrajinske obavještajne službe.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:04