StoryEditor
Sergej Lavrov

Rusija: "Spremni smo surađivati s UN-om te pomoći u sprječavanju prehrambene krize"

Piše hina  /  29.06.2022., 20:40h

Rusija je kazala u srijedu da je spremna surađivati s Ujedinjenim narodima kako ne bi došlo do globalne prehrambene krize, te je voljna ispuniti svoje obveze u izvozu hrane i gnojiva.

Obećanja ruske suradnje dao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, kazalo je Lavrovljevo ministarstvo u izjavi.

U izjavi, međutim, nisu najavljeni nikakvi konkretni potezi, te su ponovljene ruske optužbe da su Ukrajinski postupci i zapadne sankcije krivi za krizu.

"Naglašeno je da je izvoz ukrajinskih žitarica otežan zbog miniranja Crnog mora od strane Kijeva", stoji u izvješću.

"Osim toga, spremnost Rusije da nastavi ispunjavati svoje obveze izvoza hrane i gnojiva potvrđeno je, usprkos činjenici da je njihova provedba uvelike zakomplicirana zbog ileganih jednostranih sankcija zapadnih zemalja te poremećaji u globalnoj proizvodnji i lancima opskrbe zbog pandemije korona virusa".

Ruski rat u Ukrajini pogoršao je globalnu prehrambenu krizu, zbog kojih su drastično narasle cijene žitarica, jestivih ulja, goriva i gnojiva.

Rusija i Ukrajina osiguravaju gotovo trećinu globalne opskrbe pšenicom, dok je Rusija također i ključni globalni izvoznik gnojiva, a Ukrajina kukuruza i suncokretova ulja.

Od početka ruske invazije 24. veljače, izvoz ukrajinskih žitarica iz luka u Crnome moru je obustavlje te su milijuni tona žitarica ostali u silosima. 

Dnevnik.ba

05. prosinac 2022 02:59