StoryEditor
udarac za tržište

Rusija smanjuje izvoz nafte; Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju

Piše hina  /  03.07.2023., 16:39h

Rusija će u kolovozu dobrovoljno smanjiti izvoz nafte za 500.000 barela dnevno, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak, a Saudijska Arabija smanjit će proizvodnju i u srpnju i u kolovozu kako bi se stabilizirale cijene.

Cijena ruske sirove nafte marke Urals u lipnju je u prosjeku iznosila 55,28 dolara po barelu niža je od granice koju su odredile zapadne sile, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo financija. U istom razdoblju prošle godine iznosila je 87,25 dolara, navode.

"U okviru nastojanja da se sačuva ravnoteža na tržištu nafte Rusija će dobrovoljno u kolovozu smanjiti opskrbu naftom za 500.000 barela dnevno smanjenjem izvoza u tom obujmu na globalna tržišta", rekao je Novak.

Rusija je u ožujku dobrovoljno smanjila proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno u odnosu na prosjek u veljači, a odluku je naknadno produljila do kraja godine, piše ruska agencija TASS.

Nova odluka odnosi se na izvoz, a ne na proizvodnju, navodi TASS.

Saudijska Arabija odlučila je pak produljiti odluku o srpanjskom smanjenju proizvodnje za milijun barela dnevno za mjesec dana, do kraja kolovoza, objavila je u ponedjeljak državna novinska agencija SPA.

Saudijska proizvodnja iznosit će u srpnju i kolovozu devet milijuna barela dnevno.

Čelnik ruske energetske kompanije Rosneft Igor Sečin rekao je u lipnju da je Rusija na gubitku u odnosu na druge zemlje OPEC+ budući da izvozi manji udio proizvedene nafte, podsjeća Reuters.

Neke zemlje OPEC+ izvoze čak 90 posto svoje proizvodnje, a Rusija samo polovinu, rekao je Sečin, po Reutersu.

Nakon odluke dva vodeća svjetska izvoznika globalna opskrba bit će smanjena za ukupno 5,16 milijuna barela dnevno, budući da će se nadovezati na važeći sporazum OPEC+ o smanjenju opskrbe za 3,66 milijuna barela dnevno, izračunao je Reuters.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 07:38