StoryEditor

Rusija sagradila veliku katedralu s mozaicima Putina i Staljina

Piše D  /  27.04.2020., 03:04h

Smještena na području vojnog parka "Domoljub" nedaleko od Moskve, vojna katedrala Kristova uskrsnuća panteon je posvećen slavi ruskih čelnika, čiji je likovi ukrašavaju zajedno s onima Boga, Blažene Djevice Marije i raznih svetaca, prenosi Hina.

Osim pobjede bivšeg SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, katedrala slavi i druge „vojne uspjehe ruskog naroda” među kojima je aneksija Krima 2014., ističe rusko ministarstvo obrane.

Katedrala je visoka gotovo 100 metara i ima šest pozlaćenih kupola. Treća je najveća pravoslavna crkva u zemlji, rekao je glasnogovornik ministarstva.

U njezinom središnjem dijelu nalazi se niz mozaika u boji koji prikazuju, među ostalima, lica bivšeg vođe Josifa Staljina, predsjednika Vladimira Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika među kojima su ministar obrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

Na jednom mozaiku ispisan je slogan „Krim je naš!”, koji se često koristi od aneksije tog područja 2014.

Zvonik je visok 75 metara, u povodu 75. godina pobjede nad nacistima, a u stepenice katedrale ugrađeni su dijelovi rastopljenih njemačkih tenkova i zrakoplova.

Katedrala je morala biti dovršena do 9. svibnja, no tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu odgođena je za poslije zbog pandemije koronavirusa.

Povjesničar Sergej Briun kritizirao je projekt, ocijenivši u osvrtu za list Vedomosti da je riječ o „parodiji povijesti ruske države” i upozorivši na paradoks postavljanja u katedralu Staljinova portreta jer je on progonio svećenike dok je bio na vlasti.

Ruska Pravoslavna Crkva ističe međutim da je vodio zemlju u vrijeme pobjede nad Trećim Reichom.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:16