StoryEditor
ruska Crnomorska flot

Rusija: SAD i Britanija od Ukrajinaca tražili da napadnu sjedište naše flote na Krimu

Piše hina  /  27.09.2023., 13:27h

Ukrajinski napad izveden u petak na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu "proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi" i koordiniran s njima, stoji u optužbi koju je danas iznijela ruska diplomacija.

"Nema ni najmanje sumnje da je napad bio planiran unaprijed uz pomoć i upotrebu zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO-a i izviđačkih zrakoplova", rekla je na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova, dodavši da je napad "proveden na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi i u tijesnoj suradnji s njima". 

Krim, ukrajinska regija koju je Moskva anektirala 2014., u središtu je ruskoga vojnog sustava u sklopu ruske ofenzive na Ukrajinu, kako za opskrbu trupa koje su okupirale južnu Ukrajinu, tako i za napade.

Ukrajina tvrdi da je ubila tridesetak časnika

Usred ukrajinske protuofenzive Kijev nastoji prenijeti borbe na ovaj poluotok. Stoga su ukrajinske snage posljednjih tjedana pojačale napade projektilima i dronovima na to područje. London i Washington zasad nisu reagirali na optužbe ruske diplomacije.

Ukrajina tvrdi da je u petak u napadu ubila oko trideset časnika, među kojima je i zapovjednik Crnomorske flote Viktor Sokolov, no rusko ministarstvo obrane jučer je objavilo fotografije na kojima se vidi kako on sudjeluje u videokonferenciji.

Istodobno su ukrajinske specijalne vojne snage objavile da je u tijeku proces u sklopu kojega nastoje "razjasniti" objavljene informacije. Pritom ističu da je identifikacija žrtava vrlo teška. Danas je službeni medij ruske vojske, TV kanal Zvezda, na Telegramu objavio kratki videointervju bez navedenog datuma koji navodno prikazuje zapovjednika Viktora Sokolova kako hvali uspjehe svojih trupa.

AFP nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti istinitost fotografija ni datum kada su one nastale. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:44