StoryEditor

Rusija sa 146 milijuna stanovnika ima manje oboljelih od Luksemburga

Piše D  /  22.03.2020., 09:03h

Ima li Rusija pod nadzorom koronavirus? Prema informacijama koje su objavili ruski dužnosnici, čini se da je Putinova strategija uspjela. Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa iznenađujuće je malen, unatoč tome što Rusija dijeli dugu granicu s Kinom, a svoj je prvi slučaj zabilježila još u siječnju.

Broj se povećava, ali Rusija - zemlja sa 146 milijuna ljudi - ima manje potvrđenih slučajeva od Luksemburga, i zaražene su samo 253 osobe. U Luksemburgu, nasuprot tome, koji ima samo 628.000 stanovnika, prema CIA World Factbook-u, a do subote je zabilježeno 670 slučajeva oboljenja od kojih je osam završilo smrću.

Ruske mjere ranog reagiranja - poput zatvaranja granice s Kinom u duljini od 4.200 kilometara već 30. siječnja i uspostava karantenskih zona - možda su pridonijele odgađanju potpunog izbijanja epidemije, kažu stručnjaci.
 
"Direktor WHO-a rekao je ‘testirajte, testirajte, testirajte‘, što je Rusija počela još u siječnju", izjavila je u četvrtak dr. Melita Vujnović, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Rusiji. 

Vujnović je rekla da je Rusija pored testiranja poduzela i širi niz mjera. "Ispitivanje i identifikacija slučajeva, pronalaženje kontakata, izolacija, sve su to mjere koje WHO predlaže i preporučuje, i sve su bile na mjestu", rekla je. "A socijalna distanca je druga komponenta koja je također započela relativno rano."

Rospotrebnadzor, nadležno tijelo pri ruskom ministarstvu zdravstva, objavilo je u subotu da je obavilo više od 156.000 testova na koronavirus. Za usporedbu, Sjedinjene Države su tek početkom ožujka pokrenule testiranja, dok Rusija tvrdi da je masovno testirala od početka veljače, uključujući zračne luke, usredotočujući pozornost na putnike iz Irana, Kine i Južna Koreje.

To ne znači da nije bilo rupa u ruskoj obrani. Rusija nije započela s testiranjem onih koji stižu iz Italije ili drugih teško pogođenih zemalja EU, ograničavajući svoju kontrolu nad dolascima iz Europe na temperaturu i uvođenje dvotjedne karantene. Prema zdravstvenim službenicima, većina slučajeva koronavirusa zabilježenih u Rusiji stigla je iz Italije.

Ipak, Rusija se nosi sa širokim javnim skepticizmom, kao nasljeđem sovjetske prošlosti. Na društvenim mrežama, Rusi otvaraju pitanje problematične transparentnosti u svojoj zemlji, na primjerima prikrivanja nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. i zajedničkog odgovora zemlje na epidemiju HIV / AIDS-a u 1980-im.

Vlasti su se ubrzo krenule suprotstavljati onome što smatraju dezinformacijama. Od početkq ožujka, ruska Federalna služba sigurnosti i agencija za nadzor interneta nastoje ukloniti viralni post po kojem je stvarni broj slučajeva koronavirusa iznosi 20.000, a ruska ga vlada prikriva. Korisnici Facebooka i Instagrama u Rusiji tada su počeli dobivati upozorenja o potrebi osvješćivanja od opasnosti koronavirusa, koja se povezuje sa službenom web stranicom Rospotrebnadzor.

Vijesti o nedostatku zaštitne opreme također su potakle skepticizam u Rusiji. Neki su stručnjaci otvoreno posumnjali u pouzdanost ruskog sustava testiranja, koji ovisi o jednom laboratoriju. Izvještaj PCR.News-a, portala za zdravstvene radnike, utvrdio je da jedini odobreni sustav za testiranje na koronavirus, koji proizvodi Vector u Novosibirsku, ima nižu osjetljivost od ostalih testova na viruse, što izaziva zabrinutost zbog lažnih negativnih nalaza.

David Berov, prvi potvrđeni pacijent s koronavirusom u Moskvi, napisao je na Instagramu da je njegov drugi test pokazao negativan rezultat, dok su prvi i treći test bili pozitivni na koronavirus. Proizvođač, tvrtka Vector nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Ruski ogranak WHO-a, međutim, rekao je za CNN da je dobio specifikacije za Vector test setove i da je taj laboratorij stavljen na popis odobrenih institucija koje se koriste za potvrdu koronavirusa.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:58