StoryEditor

Rusija reagirala na Palmerovu "veliku BiH"

Piše D  /  29.04.2021., 06:04h

- Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog State departmenta za zapadni Balkan Palmera i veleposlanika SAD u BiH Nelsona. Prema Palmeru - i očigledno je da nije samo on tog mišljenja - za sve nevolje BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentirati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: "Dobro je što nas još nisu okrivili za ubojstvo Franca Ferdinanda" - priopćeno je iz Veleposlanstva Rusije.

U priopćenju se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju

- Primijetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uvjetima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija - navodi se u reagiranju Veleposlanstva Rusije u BiH.

U priopćenju Veleposlanstva Rusije se pitaju - neće li alegorija izaslanika američkog State departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje "velike BiH"?

- Kad je riječ već izgovorena... Takođe su zanimljive izjave veleposlanika Nelsona. Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o "pesnici" Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton "retrogradnim" /zanima nas šta bi na to rekao "tvorac izvornog Dejtona" Richard Holbruk/, pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona /izvornog ili modificiranog?/ i "korupcije"! - piše u priopćenju, prenosi Srna.

Iz Ambasade Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici /ruci/ ipak sankcije, za svaki slučaj.

- Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: "Više možete postići s lijepom riječju i pištoljem, nego samo s lijepom riječju" - dodaje se u priopćenju.

Američki veleposlanik Eric Nelson juče je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog "destabiliziranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije", te da ih na stolu čekaju spremne sankcije.

Specijalni izaslanik State departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju".

- Ono što podržavamo je "velika BiH" - rekao je Palmer, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-paper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta.

Što se tiče Rusije, Palmer je za N1 rekao da je sasvim jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

- Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog zapadnog Balkana. Radi na promociji nepovjerenja i sukoba - dodao je Palmer.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:18