StoryEditor
rat u ukrajini

Rusija razbjesnila Japan, Ukrajinci oslobodili grad pored Kijeva, Zelenski kaže da je za ustavne promjene nužan referendum

Piše desk/hina  /  22.03.2022., 06:58h
Putin je "stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i kemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina", reko je Biden na poslovnom okruglom stolu. "Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog." Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Rusija zaustavlja pregovore s Japanom

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke gospodarske projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

"U sadašnjim uvjetima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći "otvoreno neprijateljske stavove" Japana i pokušaje "nanošenja štete interesima naše zemlje".

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom".

Japan je prošlog tjedna najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje opsega zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

Prošle godine predsjednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokio i Moskva žele dobre odnose te da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se također povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim otocima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, stoji u priopćenju.

Biden: Putin razmišlja o korištenju biološkog i kemijskog oružja

Ruske  optužbe da Kijev posjeduje biološko i kemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine, rekao je američki predsjednik Joe Biden ne navodeći dokaze.

Putin je "stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i kemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina", reko je Biden na poslovnom okruglom stolu. "Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog."  Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Dužnosnici u Washingtonu i zemljama saveznicima već su ranije optužili Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da je Ukrajina imala program biološkog oružja kazavši da to vide kao mogući uvod u potencijalno rusko pokretanje bioloških ili kemijskih napada.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Kijev, bez pružanja dokaza, za planiranje kemijskog napada na vlastiti narod kako bi optužilo Moskvu za korištenje kemijskog oružja u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Ranije ovog mjeseca, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je s Nikolajem Patruševom, tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti, upozorivši ga na posljedice moguće ruske odluke da upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini. Bijela kuća nije precizirala kakve će to biti posljedice.

Ukrajinska vojska: Oslobodili smo grad pored Kijeva

Ukrajinska vojska tvrdi da je oslobodila grad Makariv nedaleko od Kijeva.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ruske snage potisnute iz grada koji se nalazi oko 60 kilometara zapadno od Kijeva.

"Zahvaljujući herojstvu naših branitelja, ukrajinska zastava je podignuta iznad grada Makariva. Neprijatelj je odbačen", objavili su na službenoj Facebook stranici.

Tu tvrdnju zasad nije moguće neovisno provjeriti. Informacija o oslobađanju Makariva dolazi tri dana nakon što je u ruskom minobacačkom napadu na Makariv ubijeno troje ljudi.

Zelenski o nužnosti referenduma

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bilo kakve ustavne promjene koje se odnose na sigurnosna jamstva moraju biti donesene putem referenduma, a ne njegove osobne odluke.

Zelenski je to rekao tijekom intervjua za ukrajinski javni servis Suspilne.

"Radi se o dugom procesu u kojem odluku moraju donijeti parlament i ukrajinski narod", rekao je Zelenskij.

Komentari predsjednika Ukrajine stižu nakon serije pregovora delegata Ukrajine i Rusije. Zelenski je rekao da se nije susreo s ruskim pregovaračima, ali je rekao svojoj delegaciji da bi bilo kakav značajniji kompromis zahtijevao referendum.

"Objasnio sam našim pregovaračima da se, kad se govori o mogućim promjenama, a naročito o promjenama od povijesnog značenja, mora održati referendum. Narod mora odlučiti o ovom ili onom obliku kompromisa. A o kakvim kompromisima bi se moglo raditi, to će ovisiti o pregovorima Rusije i Ukrajine", rekao je Zelenski.

Kad ga je novinar pitao o kompromisima o kojima bi Ukrajina bila spremna razgovarati, Zelenski je rekao: "Mislim da je teško razumjeti na što su oni (Rusi, op.a.) stvarno spremni pristati kako bi zaustavili rat i što su spremni napraviti ako mi ne budemo spremni na ovaj ili onaj kompromis".

Rusko veleposlanstvo: Ne deportiramo prisilno Ukrajince u Rusiju

Rusko veleposlanstvo u SAD-u odgovorilaoje na izvještaje o tzv. "filtracijskim kampovima" koje su, prema ukrajinskim tvrdnjama, ruske snage organizirale kod Mariupolja.

Podsjetimo, gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da su tisuće stanovnika tog grada odvedeni u kampove gdje im ruski vojnici oduzimaju mobitele i dokumente, a potom ih prisilno deportiraju u Rusiju.

Rusko veleposlanstvo poručilo je da su ruske snage "samo uspostavile kontrolne točke kako bi izbjegla diverzije" te kako bi omogućila ruskoj vojsci da "pažljivo pregleda motorna vozila koja se kreću prema sigurnim regijama".

"Ruska vojska ne stvara nikakve barijere miroljubivoj populaciji, nego joj pomaže da preživi te dijeli hranu i lijekove", navodi se u priopćenju ruskog veleposlanstva u SAD-u.

Ukrajinska vojska: Rusi sve više koriste bombardere, borbene avione i projektile

Ruske snage su u zadnja 24 sata "pojačale prisutnost u ukrajinskim zračnom prostoru", objavila je ukrajinska vojska.

"Uz mnoge bespilotne letjelice, neprijatelj koristi bombardere, borbene zrakoplove te krstareće i balističke projektile", objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u priopćenju za medije.

Dodali su kako je ukrajinska vojska jučer uništila jedan ruski avion, dva helikoptera i šest dronova. Te tvrdnje zasad nisu neovisno provjerene.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 00:37