StoryEditor

Rusija protjerala europske diplomate zbog sudjelovanja na prosvjedima za Navaljnog

Piše D  /  05.02.2021., 05:02h

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u "protuzakonitim demonstracijama" 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo.

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova demantirala je da je njihov diplomat sudjelovao u ikakvim demonstracijama, prenosi Hina.

Aleksej Navaljni najglasniji je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina. Otrovan je prošlog kolovoza u istočnoj Rusiji i prevezen na liječenje u Njemačku. Vratio se u Rusiju krajem siječnja unatoč upozorenjima ruske vlade da će biti uhićen. Osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne za prijevaru koja mu je izrečena 2014., naveli su tužitelji.

Odluka o protjerivanju diplomata objavljena je nekoliko sati nakon što se šef europske diplomacije Josep Borrell susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Borrell je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, a Lavrov je nazvao EU nepouzdanim partnerom.

Posjet visokog predstavnika EU-a Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine. To je cilj moga posjeta, napisao je Borrell.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:11