Article_Top_970x250

Rusija protiv, a NATO zainteresiran za njemački plan za Siriju

europske snage preuzimaju odgovornost?

Rusija protiv, a NATO zainteresiran za njemački plan za Siriju

lis 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

SAD i NATO danas su s oprezom pozdravili njemački prijedlog sigurnosne zone na sjeveru Sirije, čemu se Rusija usprotivila, a izaslanica Washingtona u savezu rekla je da bi europske, a ne američke snage trebale preuzeti odgovornost za nju ako se uspostavi.

SAD i NATO danas su s oprezom pozdravili njemački prijedlog sigurnosne zone na sjeveru Sirije, čemu se Rusija usprotivila, a izaslanica Washingtona u savezu rekla je da bi europske, a ne američke snage trebale preuzeti odgovornost za nju ako se uspostavi.

Njemačka, tradicionalno nesklona inozemnim misijama, predložila je plan stvaranja zone za zaštitu izbjeglih civila i nastavak borbe protiv militanata Islamske države. Još uvijek se ne znaju detalji takvog plana. 

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg otkrio je da je razgovarao o prijedlogu s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, a očekuje se da će ona plan predstaviti u četvrtak na regularnom susretu članica saveza u Bruxellesu. 

Rusija: Nema potrebe za njemačkim planom

"Pozdravljam to da NATO saveznici imaju prijedloge o daljnjem djelovanju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, no i upozorio je da bilo kakvo buduće političko rješenje mora uključivati "sve aktere na terenu", što se neizravno odnosi na Rusiju. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je reklo da nema potrebe za njemačkim planom. 

U sklopu dogovora Rusije i Turske u utorak Ankara je pristala ograničiti svoje vojne operacije na sjeveru Sirije na granično područje koje su turske snage osvojile iz ruku Kurda od 9. listopada, nakon iznenadnog povlačenja američke vojske. 

NATO: Njemački prijedlog nudi potencijalno rješenje

Iako to znači da će sirijske, turske i ruske snage patrolirati tursko-sirijskom granicom, Njemačka predlaže sigurnosnu zonu pod međunarodnom kontrolom koja će uključivati i Tursku i Rusiju, no koje će morati prihvatiti sudjelovanje i drugih država. 

Države NATO-a snažno su kritizirale ofenzivu Turske, također članice saveza, u sjevernoj Siriji pa ta alijansa pokušava izbjeći javno kritiziranje svoje saveznice, ali i uključivanje u osmogodišnji sirijski sukob. 

Njemački prijedlog nudi potencijalno rješenje, kazali su NATO-ovi diplomati, dodavši kako će za njega biti potrebno i odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. 

Američka veleposlanica u NATO-u Kay Bailey Hutchinson otkrila je da njemački plan uključuje europsku skupinu koja bi bila dio međunarodnih mirotvornih snaga, odbacivši tvrdnju da bi u tome ulogu imao i SAD.