StoryEditor

Rusija proglasila SAD i Češku neprijateljskim državama

Piše D  /  15.05.2021., 09:05h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog mjeseca zakon kojim se ograničava broj lokalnog osoblja koje radi u stranim diplomatskim misijama i drugim agencijama i naložio vladi da sastavi listu "neprijateljskih" država na koje će se primjenjivati ​​ograničenja, prenosi Reuters.

Američko-ruski odnosi već su neko vrijeme u neprekidnom padu zbog optužbi Washingtona o ruskom miješanju u predsjedničke izbore, špijunaži i kibernetičkim napadima. Američka administracija uvela je u travnju nove sankcije.

Ova ruska odluka dolazi samo nekoliko dana prije najavljenog prvog susreta između američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Odnosi Rusije i Češke teško su pogođeni prošlog mjeseca kada su Česi optužili rusku vojnu obavještajnu službu da stoji iza eksplozije u skladištu streljiva 2014. godine i protjerali desetke ruskih diplomata.

Rusija je odbacila optužbe i uzvratila protjerivanjem čeških diplomata, a također je naložila Česima da otpuste većinu svojih lokalnih zaposlenika u Moskvi, od kojih su mnoge zaposlili češki ugostiteljski i poslovni centri u gradu.

Češko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je ruska odluka u suprotnosti s međunarodnim sporazumom kojim se zemlje obvezuju na omogućavanje urednog funkcioniranja diplomatskih misija.

Česi su akciju Ruske Federacije vidjeli kao daljnju eskalaciju spora između dvaju zemalja, navodi se u priopćenju ministarstva.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:36