Article_Top_970x250

Rusija predlaže ukidanje UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji

ukidanje sankcija

Rusija predlaže ukidanje UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji

lip 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rusija je pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da razmisli o postupnom ukidanju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji nakon potpisivanja ugovora sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji zemlje.

UN je lani odobrio tri paketa oštrih sankcija Pjongjangu koje pogađaju njegov izvoz ugljena, željeza, ribolov i tekstilnu industriju te ograničavaju njegovu opskrbu naftom.

Sankcije su uvedene nakon ispaljivanja projektila i nuklearnog pokusa Pjongjanga koji su ocijenjeni prijetnjom za međunarodnu stabilnost.

"Mislim da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smjeru", rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja odgovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju sankcija.

Na povijesnom summitu u Singapuru američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali su u utorak zajedničku izjavu u kojoj se Pjongjang obvezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka", bez drugih pojedinosti.

Mnogi diplomati misle da su UN-ove sankcije bile presudne u odluci Kim Jong-una da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog programa.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250