StoryEditor
rat u ukrajini

Rusija: "Pozdravljamo ponudu Vatikana da posreduje, ali stav Kijeva to onemogućava"

Piše hina  /  28.11.2022., 13:56h

Kremlj je priopćio u ponedjeljak da pozdravlja ponudu nekih država, uključujući Vatikan, da osiguraju pregovaračku platformu za rješavanje ukrajinskog sukoba, no da Kijev to svojim stajalištem onemogućava.

"Naravno, pozdravljamo takvu političku volju, ali s obzirom na de facto i de jure situaciju koju sada imamo na ukrajinskoj strani, takve platforme ne mogu biti tražene", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Papa Franjo ponovio je prije 10 dana u intervju za talijanski dnevnik La Stampa da je Vatikan spreman sve učiniti da posreduje i da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine. Otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od devet mjeseci nekoliko država, uključujući Tursku, Izrael i Kinu, ponudilo se da budu potencijalni posrednici u sukobu.

Rusija je optužila Ukrajinu da je onemogućila pregovore isključivanjem angažmana predsjednika Vladimira Putina, a Kijev je protiv ideje ustupanja bilo kojeg teritorija zauzetog u onome što Zapad i Ukrajina vide kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu.

Papa Franjo često spominje Ukrajinu u svojim javnim obraćanjima i nekoliko puta je upozorio da kriza prijeti upotrebom nuklearnog oružja s globalnim posljedicama, koje se neće moći kontrolirati. Prošli mjesec prvi put je izravno molio Putina da zaustavi "spiralu nasilja i smrti" u Ukrajini.

Dnevnik.ba

21. siječanj 2023 01:02