StoryEditor
rat u ukrajini

Rusija pojačava napade: "Pokušavaju zauzeti grad Avdiivku, jurišaju na njega sa svih strana"

Piše desk  /  28.11.2023., 08:34h

Ruske snage intenziviraju napade iz kopna i iz zraka kako bi zauzeli istočni ukrajinski grad Avdiivku, rekao je najviši gradski dužnosnik.

"Stvari u sektoru Avdiivka postale su još teže. Intenzitet sukoba je u porastu već neko vrijeme", rekao je šef vojne uprave Avdiivke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.

"Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su započeli napade - u smjeru Donjecka... i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava jurišati na grad iz svih smjerova", poručio je.

Dužnosnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po golemoj koksari (industrijsko postrojenje za proizvodnju koksa, op.a). Ostalo je manje od 1500 stanovnika od 32.000 prije rata.

Usmjereni na industrijsku zonu

Velik dio borbi usmjeren je na industrijsku zonu i koksaru.

Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage posljednjih dana potisnule ruske snage u blizini Stepova, sela sjeverozapadno od Avdiivke, priklještivši ih u blizini željezničke pruge.

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpjela velike gubitke, iako se bitka za grad rijetko spominje u službenim ruskim vojnim depešama.

Ruski vojni blogeri također su izvijestili o ukrajinskim uspjesima u blizini Avdiivke prošlog tjedna. U ponedjeljak su ruski izvještaji rekli da su moskovske trupe osigurale kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju upasti u koksaru.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 15:35