StoryEditor

Rusija planira uspostaviti protuzračnu kupolu na Arktiku

Piše D  /  09.12.2019., 05:12h

Rusija planira naoružavanjem arktičkih divizija Sjeverne flote sustavom S-400 uspostaviti protuzračnu ‘kupolu‘ na polarnom području, rekao je ruski mornarički zapovjednik.

Rusija jača svoju vojnu nazočnost na Arktiku izgradnjom nove infrastrukture i obnovom svojih luka dok se bori za dominaciju u regiji s ogromnim neiskorištenim bogatstvom minerala.

Druge zemlje također pokušavaju osnažiti svoju nazočnost na Arktiku, što izaziva bojazan od jačanja geopolitičkog rivalstva. Washington je optužio Rusiju za agresivno ponašanje u polarnoj regiji i rekao je da treba budno pratiti poteze Kine, prenosi Hina.

Rusija je u rujnu razmjestila svoje obrambene sustave S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na dalekom sjeveru, a zapovjednik ruske Sjeverne flote izjavio je u ponedjeljak da će sličnih razmještanja biti diljem regije.

"Plan je da sve naše arktičke divizije budu opskrbljene takvim sustavima idućih godina i nad ruskim dijelom Arktika bit će uspostavljena protuzračna obrana", rekao je vice admiral Aleksej Moisejev.

"To znači da će Arktik biti zaštićen od bilo koje vrste neprijateljskog zračnog napada, bilo to iz zrakoplova, krstarećih ili balističkih raketa", kazao je Moisejev u intervjuu za TV postaju Zvijezda ruskog Ministarstva obrane.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:24