StoryEditor

Rusija otvara ured u Srbiji s ciljem jačanja vojnih veza

Piše D  /  20.10.2020., 04:10h

Srbija je prošli mjesec obustavila vojne vježbe sa stranim vojnicima na šest mjeseci, a kao razlog je navela pritisak EU-a da se povuče iz zajedničkih vježbi s Rusijom i Bjelorusijom. 

U uredbi ruske vlade od 15. listopada koju je potpisao premijer Mihail Mišustin, navodi se da će šef predloženog ureda pomagati u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja vezanih uz suradnju Rusije i Srbije, prenosi Hina.

Sporazum, kada ga potpišu obje strane, osigurat će ruskom dužnosniku u Srbiji pravo posjećivanja srbijanskih divizija koje koriste rusko oružje i vojnu opremu pod uvjetom da se njegov posjet najavi i osigura pristanak.

Dužnosnici srbijanskog ministarstva obrane nisu odmah bili dostupni za komentar.

Srbija, čija se naoružanje zasniva na bivšoj sovjetskog tehnologiji, posljednjih godina je od Rusije nabavljala borbene avione MIG-29, helikoptere, tenkove i oklopna vozila.

Srbijanska vojska je 10. listopada izvela veliku vojnu vježbu i demonstrirala uporabu oružja ruske proizvodnje, uključujući protuzračni sustav Pancir. Također je predstavila borbene dronove koje je nedavno nabavila iz Kine. 

Srbija održava osjetljivu ravnotežu između ambicije za ulaskom u EU i njezinih povijesnih veza s Rusijom i Kinom koje podržavaju što ne priznaje neovisnost Kosova, svoje bivše južne pokrajine.

Rusija s druge strane želi zadržati geopolitički utjecaj na Srbiju, a signal za to je otvaranje ureda ministarstva obrane. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:05