StoryEditor
rat u ukrajini

Rusija otkrila "tajne dokumente" u Ukrajini: "Ministarstvo obrane SAD-a izravno rukovodi programom"

Piše desk/hina  /  09.03.2022., 11:24h
Diljem Ukrajine je na snazi 12-satni prekid vatre, koji bi trebao potrajati sve do 21:00 večeras.

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, ustvrdila je jutros na presici u Moskvi da Sjedinjene Države provode biološke programe u Ukrajini.

Zaharova traži od SAD-a da otkriju detalje o tome što rade, dodajući da je vidjela dokumente koji podupiru njezinu tvrdnju da Amerikanci skrivaju komponente biološkog oružja u blizini ukrajinsko-ruske granice. Tvrdi da ministarstvo obrane SAD-a izravno rukovodi programom. Zaharova je rekla da je to otkriveno tijekom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini,

Prije nekoliko dana Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, ustvrdio je da ima dokaze o postojanju vojno-biološkog programa koji se razvija u Ukrajini uz financijsku podršku SAD-a.

Zaharova je na presici govorila i o rusko-ukrajinskim mirovnim pregovorima.

- Bilo bi bolje da postignemo rezultate u mirovnim pregovorima. Kremlj se nada se će u sljedećem krugu pregovora postići snačajne korake, rekla je.

Ratni zločin u Černihivu?

Ruski zračni napad u kojemu je navodno ubijeno 47 civila, dok su prošloga četvrtka u redu čekali kruh u Černihivu, mogao bi se okarakterizirati kao ratni zločin, pokazala je istraga Amnesty Internationala.

Oko 12.15 sati 3. ožujka nekoliko bombi palo je na trg u tom gradu, pri čemu su poginuli civili i teško oštećene stambene zgrade.

Analiza kriznog tima nevladine organizacije zaključila je da iza napada vjerojatno stoje ruske zračne snage. U napadu je korišteno najmanje osam nenavođenih zračni bombi ili 'glupih' bombi.

UNHCR: Broj izbjeglica

UNHCR procjenjuje da je između 2,1 i 2,2 milijuna izbjeglica napustilo Ukrajinu od početka ruske invazije. UN-ova agencija za izbjeglice dodaje u izvješću da će ta brojka sasvim sigurno rasti.

Prema podacima poljske pogranične policije, 1,33 milijuna ljudi izbjeglo je u susjednu Poljsku. Samo u utorak granicu je iz Ukrajine u Poljsku prešlo 125.800 ljudi.

Podsjetimo, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell nedavno je izjavio kako vjeruje da će pet milijuna izbjeglica napustiti Ukrajinu.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 07:52