StoryEditor
nepoštovanje rezolucije

Rusija osuđuje namjeru SAD-a da odobri kupnju projektila Kosovu

Piše fena  /  17.01.2024., 16:22h

Moskva osuđuje namjeru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da odobre kupnju protutenkovskih projektila i prateće opreme Kosovu u vrijednosti od 75 milijuna dolara, kazala je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Neodgovornost koju su pokazali Washington i njegovi saveznici, nepoštovanje normi međunarodnog prava i odredbi Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a podrivaju pregovarački proces o pitanju Kosova i povećavaju rizike od destabilizacije kako na Kosovu tako i u cijeloj regiji Balkana", kazala je Zaharova.

Američki veleposlanik Christopher Hill obavijestio je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da su SAD odlučile prihvatiti zahtjev Kosova za kupnju spomenutih projektila, podsjeća Beta.

Nakon toga srbijanski predsjednik kazao je kako je odluka SAD-a o prodaji protutenkovskih projektila Kosovu veliko razočarenje za Srbiju ali da će se ta zemlja unatoč takvoj odluci nastaviti ponašati odgovorno i doprinositi stabilnosti na Balkanu.

State Department je krajem prošlog tjedna odobrio Kosovu kupnju spomenutih projektila a odluku bi trebao podržati američki Kongres.      

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani drži kako će američki Kongres podržati ovu prodaju, kao čin koji će povećati sigurnost Kosova, regije i cijelog europskog kontinenta.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 10:38