StoryEditor
Mihail Uljanov

Rusija: "Od ove godine Europa će živjeti bez ruske nafte"

Piše desk  /  03.12.2022., 19:33h

Rusija je odbacila uvođenje zapadnog ograničenja cijena na izvoznu cijenu svoje nafte, poručivši da će "Europa sad živjeti bez ruske nafte".

Podsjetimo, skupina G7 koja okuplja najmoćnije ekonomije svijeta, zajedno s Australijom i Europskom unijom se dogovorila o uvođenju ograničenja cijene od 60 američkih dolara po barelu ruske nafte. 

Radi se o potezu zapadnih zemalja koje žele spriječiti eksploziju cijena, ali i uskratiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sredstva koja su mu potreba za financiranje rata u Ukrajini. Ograničenje cijena danas je komentirao i Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov kazavši kako ga Moskva "neće prihvatiti", javlja ruska prorežimska agencija RIA.

Peskov je rekao da će Rusija provesti "brzu analizu" dogovora o ograničenju cijena, a potom odgovoriti. No, znakovita poruka je uoči službenog odgovora Moskve došla od Mihajla Uljanova, stalnog predstavnika Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču, koji je poručio da će europske zemlje koje podržavaju ograničenje cijena požaliti svoju odluku.

"Od ove godine Europa će živjeti bez ruske nafte", objavio je Uljanov na Twitteru pa dodao: "Moskva je već dala do znanja da neće prodavati naftu državama koje podržavaju antitržišno ograničenje cijena. Samo čekajte, uskoro će EU optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje."

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:53