StoryEditor

Rusija obustavila izvoz žitarica

Piše D  /  26.04.2020., 09:04h

Rusija, prva svjetska izvoznica pšenice službeno je u nedjelju objavila da će do 1. srpnja obustaviti izvoz nekoliko vrsta žitarica kao što su pšenica, raž, ječam i kukuruz.

Rusija je početkom travnja odlučila ograničiti izvoz žitarica na sedam milijuna tona do 30. lipnja zbog čega su je kritizirale svjetske organizacije kao što su UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO), zatim Svjetska trgovinska organizacija (WTO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) strahujući da će ta ograničenja izazvana pandemijom koronavirusom stvoriti nestašice hrane.

No u nedjelju su te kvote "potpuno iscrpljene", objavilo je rusko ministarstvo poljoprivrede, prenosi Hina.

Izvoz žitarica "potpuno će se prekinuti do 1. srpnja 2020.", navelo je ministarstvo. 

Rusija je najveća svjetska izvoznica pšenice i među najvećim je proizvođačima i izvoznicima žitarica u svijetu. 

Ruska vlada je sredinom ožujka objavila da razmatra ograničenje izvoza pojedinih prehrambenih proizvoda zbog pandemije koronavirusa kako bi osigurala stabilnost na domaćem tržištu.

Odluka službene Moskve o obustavi izvoza žitarica do 1. srpnja mogla bi podignuti cijene na burzama, a već u petak takav se trend pokazao na Euronextu. 

Svjetska organizacija za hranu (WFP) upozorila je ovaj tjedan da bi se broj ljudi na rubu gladi mogao udvostručiti zbog covida-19 na 250 milijuna gladnih i da je  moguća humanitarna katastrofa do kraja 2020.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:31